Terug naar toen: palmpasen

Palmpasenoptocht. Foto: Frans van Mierlo, Foto Visie (Coll. RHCe)

Misschien is het u ontgaan, maar afgelopen zondag was het Palmpasen. Palmpasen is de laatste zondag van de vastentijd en tevens de eerste dag van de zogenaamde Goede Week.

Later in de Week volgt Witte Donderdag met tegenwoordig het tv-spektakel The Passion. Goede Vrijdag  is helemaal ‘in’ dankzij de groeiende populariteit van de Matthäus Passion die op steeds meer plekken stemmig ten gehore wordt gebracht. Op Stille Zaterdag luiden de kerkklokken niet. Men zegt ook wel dat de klokken dan naar Rome zijn om de paaseieren op te halen. En dan is het zondag, Pasen, de dag dat Onze Lieve Heer is opgestaan uit de dood, de paashaas chocolade eieren onder de hortensia’s  en tussen de bloeiende blauwe druifjes en narcissen verstopt en we ongeacht de buitentemperatuur ons in ons nieuwe voorjaarstenue hullen,  ons te buiten gaan aan veel en lekker eten en de deuren van de pretparken weer open gaan.

Toen fotograaf Frans van Mierlo dit meisje en haar palmpasentak tijdens de palmpasenoptocht in 1958 fotografeerde, was de vastentijd  met inbegrip van Palmpasen nog een zeer serieuze aangelegenheid, ook voor kinderen. Vasten, biechten, bidden en kerkbezoek. De Palmpasenoptocht waarmee de intocht van de op een ezel zittende Jezus  in Jeruzalem wordt herdacht,  moet voor vele kinderen een heuse kwelling oftewel oefening  van wilskracht en godvrezendheid zijn geweest, er moest immers nog steeds gevast worden! De lekkernijen die de palmpasentak sieren, het broodhaantje, de eieren, rozijnen en snoepgoed als zuurtjes, karamels en toffees bungelden tijdens de processie op hapafstand verleidelijk voor de mond. Pak me dan als je kan, als je durft …..

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Op de eerste rij in het midden Frits. De derde klas van de gemeentelijke HBS, 1920.
De Ventoseflat aan de Mathildelaan in 1994
Wielrennen
images/hourglass.png

ZOEKEN...