Helmondse scheurkalender
Helmondse cultuur is in.
In 2007 gebeurde er van alles: de presentatie van het boek De hemel van Helmond van Jef de Jager over Piet de Wit, de opening van de nieuwe tentoonstelling van OGH Hoe Helmond groter groeide. De stad kent een literaire en een kunstroute. Ook voor het onderwijs wordt steeds meer gekeken hoe Helmonds cultuur en erfgoed binnen de school gebracht kan worden. Op 8 september was de eerste aflevering van het Helmonds dictee van het comité Haw Ut Hellemonds. Dit laatste comité is ook initiatiefnemer van een nieuw fenomeen, namelijk de Helmondse scheurkalender. Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven heeft hiervoor de historische afbeeldingen verzorgd.
Er is gekozen voor een thema-opzet. Ieder thema komt op dezelfde dag van de week terug. Die thema’s lopen van moderne foto’s op zondag, oud nieuws op maandag, Helmonds dialect op dinsdag, straatnamen op woensdag, gedichten op donderdag, bekende Helmonders op vrijdag tot oude advertenties op zaterdag.
De scheurkalender laat op 6 augustus een foto zien van de Hulsbosstraat. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat de foto midden in de stad genomen is. Er is geen bestrating. Waar de karren rijden is een kaal pad en waar geen karren rijden, groeit het gras. Verderop in de straat zie je twee vrouwen in kleding van een eeuw geleden. De foto op de ansichtkaart is genomen rond 1900. Uit de scheurkalender leert u dat de naam Hulsbosstraat voor het eerst genoemd wordt in het gemeenteverslag van 1909. Dat lijkt in tegenspraak met elkaar, maar is het niet. Vaak had een straat in het spraakgebruik al lang een naam, voor de gemeente die naam officieel vaststelde. Wist u dat de straat genoemd is naar een huis met die naam, dat in 1703 door de heer van Helmond werd gekocht en werd ingericht als boerderij?
Als uitsmijter nog een stukje uit een gedicht uit de kalender. Het gedicht heet de Wallewap:
Uurst oe linkerbein
Dan oe rechterbein
Ge ziet de Wallewap is hendig zat
Uurst oe linkerbein
Dan oe rechterbein
Zoo duuget naw hil de stad!