Eikenprocessierupsen in Helmond in 1824 ???
Tegenwoordig is het een jaarlijks ritueel: de waarschuwing tegen de eikenprocessierups. Dit beestje veroorzaakt veel overlast en wordt daarom bestreden.
Het lijkt alsof dit beestje pas enkele jaren ons gebied bewoont en de informatie op het web spreken ook vaak van overlast vanaf midden van de jaren ’90 van de vorige eeuw.
Daarom is het opmerkelijk dat in het archief van de gemeente Helmond een rekening uit 1824 is aangetroffen waarbij de schout (nu zouden we zeggen burgemeester) enkele “Arbeiders (betaalt) voor het uitdoen van rupse poppen uit de Gemeentes eike Boomen op de dijken naar Deurne, Vlierden en Bakel, alsmede de plantage bij het fortuin en aan de ruiter kuil”.
In de maanden februari en maart 1824 werd er een bedrag van ruim 28 gulden uitgekeerd aan personen die dagenlang bezig zijn geweest met het ruimen van de rupsen.
Bartolomeus Pieters is in totaal zelfs 30 dagen bezig geweest en verdiende per dag 50 of 60 cent.
Navraag bij de Vlinderstichting leert dat het goed mogelijk is dat het hier inderdaad de eikenprocessierups betreft.
B. Lempke heeft in zijn Catalogus van de Nederlandse Macrolepidoptera uit 1936 (verschenen als grote artikelen in het Tijdschrift voor Entomologie) aangegeven dat deze rups in de jaren 1820-1900 algemeen verspreid was in Zuid-Nederland alsmede in Belgie.
Dit zou dus qua periode goed overeenkomen met de gevonden rekening uit 1824.