Uw selectie
Kloostersteeg
Dit artikel gaat over een klein straatje in Helmond, de Kloostersteeg, die loopt vanaf de Molenstraat naar Doorneind. De straat heeft in 1920 zijn naam gekregen en werd vernoemd naar het dichtbij gelegen klooster van de paters Kapucijnen. Nu ligt het Zuidende tussen de toenmalige tuin van de paters en het straatje, zodat het verband met het klooster en de steeg niet meer zo duidelijk is.
Banketbakkerij Van de Vliert
De in 1884 in Boxtel geboren banketbakker Johannes Antonius van de Vliert, kwam in februari 1906 in Helmond om te gaan werken bij Jos Martin die een zaak in de Veestraat had. Ruim een jaar later, in mei 1907 ging Van de Vliert even terug naar Boxtel, maar in januari 1908 kwam hij terug en vestigde zich definitief in Helmond.
Gala-avond De Keiebijters 1964
In de beginjaren van het stadscarnaval in Helmond werden allerlei initiatieven ontplooid die nu tot de vaste tradities van het Helmondse Carnaval behoren. Een van die tradities is de gala-avond van de Keiebijters.
Luchtfoto 1935
Op 23 mei 1935 werd de bijgaande luchtfoto van Helmond gemaakt. Het Regionaal Historisch Centrum heeft verschillende series luchtfoto’s. Met behulp daarvan kunnen veranderingen in de stad gekoppeld worden aan een bepaalde datum.
St. Catharinagilde
In 2001 vierde het Helmondse St. Catharinagilde zijn 600-jarig bestaan. Het schutsgilde had in de Middeleeuwen een verdedigende taak. Nu rest nog het prachtige gildezilver van de vroegere schutterskoningen.
Distributie tijdens de Eerste Wereldoorlog
Oudere Helmonders kennen de distributie tijdens de Tweede Wereldoorlog en de eerste jaren daarna nog uit eigen ervaring. De jongere ouderen kennen de benzinebonnen uit het begin van de jaren zeventig. Jongeren hebben verhalen gehoord over de autoloze zondagen in het kader van de benzineschaarste.
Marktstraat-Markt
Onderstaande foto stamt uit het einde van de negentiende eeuw. Het beeld is opvallend scherp.
ZOEKEN...