Uw selectie
‘Terug naar God’-dag (3)
Na de aankomst van de hoge gasten op het MULO-terrein in Helmond voor de Terug-naar-God Dag op 25 september 1938 werd de feitelijke opening van de manifestatie verricht door de organisator en voorzitter van het Stuw-comité de heer Snackers.
‘Terug naar God’-dag (2)
De ‘Voor God’-dag op 25 september 1938 in Helmond vergde voor de organisatie zeer veel voorbereiding. Op het MULO-terrein werd voor die dag een tribune opgericht waarvoor belangstellenden plaatsen konden reserveren. De tribunezitters kwamen allemaal via een aparte ingang binnen en namen niet deel aan de grote stoet.
“Terug naar God”-dag (1)
In de jaren dertig hadden veel katholieken, en ook veel andere christenen, het idee dat het ongeloof een steeds grotere rol ging spelen in de maatschappij. Men voelde de hete adem van het communisme in zijn nek. En wellicht ook, al wordt dat nergens gezegd, de dreiging van het nationaal-socialisme.
Een nieuwe toekomst voor de Leonarduskerk
Met de slogan “Geef religieus erfgoed toekomst” trokken in 2008 affiches op de stations de aandacht voor het jaar van het religieus erfgoed. De verscheidenheid aan religieus erfgoed in Nederland is groot, maar staat ook onder zware druk.
De laatste Helmondse Zouaaf
Een opname van een begrafenisstoet in de regen, op weg naar de ingang van de kerk. Met deze begrafenis werd het katholieke zouaventijdperk afgesloten. Het betreft hier namelijk de uitvaart van Hendrikus Rooijakkers op 26 februari 1934. Hij was de laatst overgebleven Helmondse zouaaf.
Een gouden bruiloft in 1924
Van onderstaande foto is niet zoveel bekend. Hij blijkt te zijn genomen bij gelegenheid van een vijftigjarige bruiloft in 1924. Dat valt op te maken uit de versiering. Links en rechts staan de jaartallen 1874 en 1924. De tekst op het bord luidt: Heil en zegen Echtelingen / Op uw gouden huwelijksdag / Die ons hart na lang verbeiden / Eindelijk heerlijk rijzen zag.
Monseigneur Petrus Noyen
Op de voorgevel van de Lambertuskerk in de Helmondse Kerkstraat hangt een plaquette die herinnert aan missionaris Petrus Carolus Noyen. De letterlijke tekst op de plaquette luidt: "In memoriam mgr Petrus Noyen, ap. prefekt der Kl. Soenda-eilanden, in deze kerk gedoopt anno 1870, † anno 1921." Boven de granieten plaquette hangt in brons de beeltenis van Petrus Noyen, gemaakt door de Antwerpse kunstenaar Eduard Deckers.
ZOEKEN...