Gouden jubileum H. Heinemans

Heinemans tussen de chrysanten op Allerzielen 1935.

Op 2 november 1935 vierde Henricus Heinemans het vijftigjarig jubileum van zijn kwekerij. Dat houdt in dat hij zijn zaak begon in 1885. Eigenlijk verwacht je niet dat er in die tijd al veel belangstelling was voor sierbloemen en –planten. Maar het is wel de tijd dat er in Helmond veel villa’s gebouwd werden waarbij mooie tuinen werden aangelegd. Bovendien zullen er ook veel fruitbomen geleverd zijn.

Op de foto is de heer Heinemans te zien als tweede van rechts: de man met de prachtige witte baard. Hij staat met collega’s tussen de chrysanten, een uitstekend decor op 2 november, de dag van Allerzielen. Die collega’s zijn van links naar rechts Verhoeven, die voorzitter was van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij van Tuinbouw en Plantkunde. Verder Verstappen, Kruithof en Thijssen. Het zijn allemaal bekende namen onder de Helmondse bloemisten.

Toen Heinemans in 1885 vanuit Venlo naar Helmond kwam, trad hij eerst voor een korte periode in dienst bij Johannes Thijssen die in de Molenstraat een kwekerij had. Hij woonde daar ook bij in. In 1886 vestigde Heinemans zich na zijn huwelijk met Elisabeth Hermans in de straat die toen nog achter de Ameide genoemd werd. Later werd deze de Ameidesingel genoemd. Na de overkluizing van de Ameide kregen de straten ter herinnering aan het bezoek van koningin Wilhelmina in 1904 zowel aan de oost- als aan de westkant de naam Noord- en Zuid-Koninginnewal. Het pand van Heinemans had nummer 14 en lag op het gedeelte dat nu Noord-Koninginnewal heet, dichtbij de Molenstraat. Achter het pand lagen de kwekerijen die een groot deel van het binnengebied tussen Molenstraat, Noord-Koninginnewal en Kluisstraat omvatte, hoewel deze niet helemaal doorliep tot aan Laan Vredelust.

In dat pand woonde het echtpaar Heinemans met hun kinderen en de tientallen tuinlieden die elkaar in de loop der jaren opvolgden. De laatste van de kinderen verliet in 1927 het ouderlijk huis. De heer Heinemans overleed in 1937, zijn vrouw tien jaar later.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Wapen Valkenswaard
Grafzerken op het eiland
Naam Dommelen
De benoeming van architect ir De Bever tot officier van Oranje Nassau. Burgemeester Kolfschoten speldt hem de onderscheiding op , 28-04-1956. Beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...