Uw selectie
Het nieuwe centrum van Helmond.
In het Masterplan Centrum Helmond Deelplan 1 van 2006 worden de bouwplannen van de gemeente gevisualiseerd voor het gebied tussen het kanaal en de Markt en dat tussen Havenweg en Oostende. In dat gebied moet het nieuwe centrum van Helmond komen.
De pastorie van de Sint Jozefkerk
De kerk en de pastorie van de Sint Jozefkerk, respectievelijk aan de Tolpost en aan de Bakelsedijk, staan beide op de rijksmonumentenlijst. Volgens de monumenteninventarisatie zijn beide gebouwen ontworpen door architect Wolter te Riele. De pastorie wordt nu gebruikt als parochiekantoor voor de verschillende parochies in de binnenstad, die onder een bestuur vallen, die van Sint Lambertus, Sint Jozef en De Goede Herder.
’n Lelijk ding
De kasteeltuin is in de loop der jaren verschillende malen op de schop gegaan. Jaren terug wilde men de Traverse niet zien vanaf het kasteel en plaatse daarom een beukenhaag. Toen deze eindelijk de hoogte had bereikt dat het effect optimaal was, kwam men op het idee dat het kasteel te weinig zichtbaar was vanaf diezelfde Traverse. De weg moest een soort balkonfunctie krijgen met zicht op het kasteel en de kasteeltuin. Nu is de haag weer verdwenen en is er, komend uit het kasteel, weer zicht op dat lelijke ding.
Slagerij Wilde in de Heistraat
In 1880 heeft Petrus Joosten twee huizen in Helmond op een flink stuk grond op wat toen het Binderseind heette, maar nu de Heistraat. Twee jaar later laat hij er twee huisjes bijzetten. Het is de tijd dat de industrie in Helmond begint te groeien en daarmee ook de Helmondse bevolking. Er is grote behoefte aan woonruimte, maar het scheppen van die ruimte wordt nog volledig over gelaten aan het particuliere initiatief. Op veel plaatsen in de stad zien mensen, die een stukje land hebben liggen, hun kans schoon en laten op dat stukje grond huizen bouwen. Die worden dan weer verhuurd, zodat ze een geregelde bron van inkomsten gaat vormen.
De villa van Everts en Van der Weyden.
In het Helmondse stationskwartier is ontzettend veel gewijzigd. Als je een kaart uit 1950 vergelijkt met een van nu, dan blijkt dat van alle bebouwing in het gebied tussen de 1e Groenstraat, Weg op den Heuvel, Groenpad en Binnen Parallelweg alleen het kantongerecht is blijven staan. In 1950 stonden aan de genoemde straten weliswaar wat huizen, waar onder enkele villa’s, maar het binnenterrein was helemaal in gebruik als industrieterreintje. Daar stond de houtfabriek van Bezemer, maar het grootste deel van het gebied werd gebruikt door de schroefboutenfabriek van Everts en Van der Weyden.
Centrifugaalpomp 332 van Begemann.
In maart 2006 werd een oude centrifugaalpomp van Begemann als industrieel monument in het stadsbeeld van Helmond teruggeplaatst. Deze plaatsing past prima bij de plannen van de gemeente om het industrieel erfgoed van Helmond meer nadrukkelijk in de stad zichtbaar te laten zijn.
August Sassen.
In het boek Den Goddelycken Troost dat Jan Beukelius, alias Verbeuken schreef in de 16e eeuw vonden wij een ex libris van August Sassen uit 1898. Dit zal het jaar zijn waarin het boek in zijn bezit is gekomen. Het was toen al een oud werkje: het werd in 1625 uitgegeven in Antwerpen.
ZOEKEN...