Uw selectie
Andries Schoemaker
Tussen 1725 en 1735 verzamelde de Amsterdamse lakenhandelaar Andries Schoemaker allerlei historisch en topografisch materiaal over steden en dorpen in de Nederlanden. Dit materiaal werd, voorzien van een tekening, opgenomen in een manuscript. Ook de stad Helmond kreeg aandacht van Schoemaker. Behalve een tekening met een beschrijving van de stad, is er een tekening met beschrijving van Binderen. Als voorbeeld voor het stadsgezicht van Helmond gebruikte Schoemaker een gravure van L. Guicciardini. Het gebruiken van andermans materiaal was in die tijd zeer gebruikelijk. Ook de bekende gebroeders Blaeu hebben eenzelfde soort tekening van Helmond gemaakt, waarvoor de tekening van Guicciardini als voorbeeld diende. Nu zouden we dit plagiaat noemen.
Helmond in beweging
Onderstaande foto is genomen vanaf de Ameideflat in 1972. In technische termen heet dit ook een luchtfoto, hoewel daarbij vaak gedacht wordt aan een foto die vanuit een vliegtuig is genomen. In ieder geval biedt het hoge standpunt van de fotograaf een prachtig overzicht over een stuk van Helmond dat in de jaren zeventig flink in beweging was. Goed is te zien wat er in dertig jaar verdwenen is en wat er weer is opgebouwd.
Missiehuis Christus Koning
In 1928 werd op het grondgebied van Bakel en Milheeze begonnen met de bouw van een missiehuis van de priesters van het Heilig Hart van Jezus. Deze congregatie was in 1878 gesticht in het noorden van Frankrijk. Zij richtte zich op onderwijs en zielzorg in de missie. In Nederland had de congregatie een opleidingshuis in Bergen op Zoom. Dit zogenaamde juvenaat werd in de jaren twintig te klein. Van het bisdom kregen de priesters toestemming om een nieuw opleidingscentrum te bouwen in Bakel. Daarbij werd wel als voorwaarde gesteld dat de priesters van het juvenaat in Brouwhuis een kerk zouden bouwen en dat zij die kerk ook zouden bedienen.
Van der Foelartstraat
De sociale woningbouw in Helmond in de jaren twintig voldeed toentertijd volledig aan de eisen die gesteld werden en was een voorbeeld van hoe het moest. De trotse stad gaf zelfs een brochure in drie talen uit om internationaal te laten zien hoe geweldig er in Helmond gebouwd werd. In 1921 kreeg een van die nieuwe straten de naam Van der Foelaartstraat. Dat was een foute naam. De persoon waarnaar de straat genoemd was heette Jan Jacob van der Foelart. In 1957 werd de straatnaam gecorrigeerd.
Zuigelingenzorg en melkverschaffing
Ontstaan uit goede bedoelingen had de zuigelingenzorg en melkverschaffing niet louter positieve kanten. Vooral de bemoeienis die met de opvoeding gepaard ging werd vaak als minder aangenaam ervaren. Natuurlijk moet die bevoogding wel in het juiste perspectief van de tijd gezien worden.
Gezicht op Helmond vanuit het noordwesten
Onderstaande afbeelding betreft een schilderij dat tot de collectie van het Gemeentemuseum behoort. De maker ervan is niet bekend. Het olieverfschilderij moet rond 1780 gemaakt zijn. De schilder heeft Helmond geportretteerd vanuit het noordwesten. Hij zag Helmond vanuit het toen nog zeer landelijke gebied tussen Warande en Aa.
De watermolen van Stipdonk
Deze watermolen aan het riviertje de Aa werd door de Lieropse boeren gebruikt als korenmolen.
Wandelen bij de Koning
In de tuin stond een man met wit haar..........
ZOEKEN...