Uw selectie
Kranenven.
Asten – Vakantie anno 1970 op de camping aan de Kranenvenweg in Ommel.
Sociale woningbouw in Helmond 2
Onderstaande foto uit de jaren twintig van de twintigste eeuw laat de vrijwel nieuwe bebouwing van de Pastoor Van Leeuwenstraat zien. De straat heet dan nog Tolpoststraat, genoemd naar een oude tol die gebruikers van de wegen uit de richting Bakel en Deurne naar de stad moesten betalen. Een naam met geschiedenis die in de Gemeenteraadsvergadering van 25 januari 1956 wordt vervangen door Pastoor van Leeuwenstraat.
Sociale woningbouw in Helmond 1
In de jaren twintig van de twintigste eeuw kwamen verschillende zaken bij elkaar. Aan het einde van de negentiende eeuw kende Helmond een periode van industrialisatie. Veel inwoners van Helmond, maar ook van de omliggende dorpen hadden tot die tijd als nevenactiviteit bij de landbouw of als hoofdactiviteit thuis geweven. Zij deden dat voor zogenaamde entrepreneurs, die de garens leverden en de geweven stoffen weer ophaalden. Met de komst van stoommachines veranderde dat.
De bevrijding van Helmond
“Wanneer en door wie is Helmond bevrijd?”. Literatuur, documentatie, kranten, foto’s, films, internet en niet in de laatste plaats archieven maken het mogelijk deze vraag te beantwoorden.
Lau Hockers als brandweerman
Op de onderstaande foto staat Lau Hockers als lid van de brandweer. De foto is genomen in 1929. Op de foto ook een prachtige brandweerauto. Het is de toen nog gloednieuwe Buick brandspuit. Voor de gelegenheid is de wagen neergezet voor het kasteel.
Jacobus en Petrus Panhuizen
Jacobus Panhuizen, zoon van Peter Panhuizen en Pauline van Leuken, werd op 5 december 1864 geboren in Gemert. Op 7 mei 1884, dus toen hij negentien jaar oud was moest hij in dienst. Op 24 mei kreeg hij zijn militair zakboekje uitgereikt. In die tijd was het gewoon om volgens een bepaalde standaard de opgekomen personen te beschrijven. In de militieregisters die in het administratieve archief van de gemeente zitten, zijn deze beschrijvingen ook terug te vinden. Jacobus Panhuizen was 1 meter, decimeter, 0 centimeter en 6 millimeter lang. Zijn aangezicht was ovaal, zijn voorhoofd rond, zijn ogen waren grijs en zijn neus groot, zijn mond was gewoon, maar zijn kin spits, hij had blond haar en blonde wenkbrauwen. Hij had bovendien geen merkbare tekenen.
De oude toren van Stiphout (2)
In Stiphout staat op de hoek van de Oude Torenstraat en de Van der Brugghenstraat een toren die het restant is van de middeleeuwse Stiphoutse kerk. Die toren is nu voorzien van een spits en een uurwerk en de galmgaten hebben houten klankborden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is de toren gerestaureerd, waarbij hij het huidige uiterlijk kreeg.
ZOEKEN...