Uw selectie
Bergeijk in Oorlogstijd
Nieuwe publicatie van Johan Biemans over het wel en wee van Bergeijk in de oorlogsjaren 1939-1945.
Philips Elcoma
Per 1 april 1966, een half jaar voorafgaand aan de viering van het 75-jarig jubileum van Philips, nam de heer A.H. Janssen afscheid van Philips Elcoma.
Smokkelen in Reusel
Smokkelen is het illegaal over de grens brengen van goederen. Van smokkel was al sprake in de zestiende eeuw. In 1585 brak een hongercrisis uit in de zuidelijke Nederlanden en in het noorden bleek het graan eenderde goedkoper.
J.L. van Duijnhoven, de eerste katholieke onderwijzer in Stiphout
In het tijdschrift “Bijdragen betrekkelijk de staat en verbetering van het schoolwezen in het Bataafsche Gemenebest” uitgegeven in 1807, staat onder het artikel ‘schoolberigten’ een oproep voor de functie van schoolmeester in Stiphout als opvolger van de overleden J. van Duinhoven.
Terug naar toen: feest!
Op 4 mei herdenken we de doden, op 5 mei vieren we nationaal de herwonnen vrijheid. In Eindhoven wordt dat plechtig en groots gevierd op 18 september met formele ontvangsten en een plechtig defilé op het Stadhuisplein.
Wie was de naamgever van de voorm. Constant Rebecque kazerne?
De voormalige Constant Rebecque kazerne aan de Oirschotsedijk, net buiten Eindhoven en naast de Herdgang, werd in 1939 in gebruik genomen als legerplaats. Tot 1996 behield het deze functie, daarna werd het asielzoekerscentrum, antikraakwoning en momenteel herbergt het complex de Internationale School Eindhoven voor internationaal basis- en voortgezet onderwijs.
5 eeuwen Oirschotse raadhuis
Op 8 mei 1513 werd door het voltallige dorpsbestuur van Oirschot een commissie benoemd, die er voor moest zorgen dat er een ‘nijewe raithuys’ zou worden gebouwd ‘ schoen, verheven van stenen ende hout, onder met eender foute omme vleesch, eijer,boter,hoender ende ander waeren dair inne te vercopen’.
ZOEKEN...