Uw selectie
Weg op den Heuvel 23 en 25
De panden 23 en 25 aan de Weg op den Heuvel vormden een geheel. In het linkerpand op nummer 23 is een café gevestigd. Op het raam staat links “H. Slegers” en rechts “Vergunning”. Ook de gevelreclame maakt duidelijk dat het hier om een café gaat.
De goede moordenaar
Een prachtig beeld van een drukke marktdag in Helmond ongeveer 100 jaar geleden. Helemaal links staat het stadhuis. De deur is open . Aan de deur hangen de mededelingen, zoals huwelijksaankondigingen. Rechts van het stadhuis is de villa van Prinzen-Raijmakers.
Laan Vredelust
Een opname die genomen werd in de Laan Vredelust te Helmond. Deze straat vormde een verbinding tussen de Molenstraat en de Kluisstraat op de plaats waar nu Zuidende ligt. De foto is niet gedateerd, maar aan het feit dat er geen huisnummers bij de deuren staan, valt af te leiden dat de foto genomen moet zijn vóór 1919. In dat jaar voerde Helmond de huisnummering in. In het Bevolkingsregister worden wel nummers vermeld, maar dat is het nummer van het huis binnen de wijk. Die nummers werden alleen maar in de administratie van de gemeente gebruikt. Het waren geen zichtbare nummers.
Gouden bruidspaar Van Riet-Wittig
Deze foto is genomen tijdens de viering van het vijftigjarig huwelijk van Henricus Albertus van Riet en Maria Huberta Wittig. Die viering was in 1938 op 27 juni. De foto is dus al behoorlijk oud. En het betreft dan mensen die in 1888 trouwden. Met zo’n foto ga je een heel stuk in de tijd terug. Er staan verschillende generaties op de foto, waarbij we ons moeten bedenken dat ook de kinderen inmiddels bejaarde mensen zijn.
Helmonds nieuwe grondgebied
Eeuwenlang bleef het grondgebied van Helmond hetzelfde. De stadskern binnen de wallen en De Haag vormden het voornaamste deel van de bebouwing. Langs de uitvalstraten zoals de Heistraat en de Molenstraat bevond zich ook nog wat bebouwing. Daarbuiten waren eenzame boerderijen of buurtschappen.
Gebroeders Spoorenberg
Op 9 september 1892 lieten drie zoons van Jacobus Hubertus Spoorenberg zich op de foto zetten. Ze lieten dit doen door fotograaf Günther in Brussel. Het is daarom aannemelijk dat het drietal zich op die dag in de Belgische hoofdstad bevond.
Mierloseweg, hoek Eikendreef
In mei 1896 vestigt Johannes Hendrikus Petrus Vaessen zich in Helmond. De in 1871 in Rotterdam geboren Vaessen begint op de Broederwal zijn atelier als “Photographe Artistique”. De fotograaf blijft ruim twee jaar in de stad. In oktober 1898 verhuist hij naar Beek en Donk.
Sinterklaas bij de Drankbestrijding
Onderstaande foto is genomen tijdens een bezoek van de Sint aan de Drankbestrijding in Helmond. Waarschijnlijk zal de Sint destijds genoegen hebben moeten nemen met een glaasje fris bij de pepernoten en speculaas.
ZOEKEN...