Carel Frederik II Wesselman
In veel opzichten leek Carel Frederik II op zijn vader. Hij had ook grote belangstelling voor landbouw en ontginningsactiviteiten en was secretaris van de Departementale commissie van Landbouw. Hij trad ook op als compagnon in de fabriek van zijn vader.
Maar er waren ook grote verschillen. Zo had Carel Frederik II in tegenstelling tot zijn vader gestudeerd (rechten). Ook bekleedde hij verschillende openbare ambten. In 1810 werd hij maire (burgemeester) van Helmond en in 1814 districtcommissaris van Eindhoven. Dat deed niet omdat hij carrière wilde maken, maar omdat hij zo invloed kon uitoefenen op het bestuur van Helmond, net zoals zijn vele voorgangers dat hadden gedaan als heer.
Even leek het of dit plan in duigen viel. In 1814 werd geregeld dat steden een eigen bestuursreglement kregen en niet onder de invloed van districtscommissarissen kwamen. Een districtcommssaris kreeg alleen iets te zeggen over dorpen. Helmond was echter een stad. Vader en zoon Wesselman hebben toen de leden van de gemeenteraad en de aanzienlijke inwoners van Helmond zover gekregen dat zij aan de koning verzochten Helmond niet als stad, maar als dorp te behandelen. Met succes.
In 1841 werd Carel Frederik door koning Willem II in de adelstand verheven, met als titel jonkheer en met de toevoeging “van Helmond” aan zijn naam. In 1853 overleed hij.
Carel Frederik II Wesselman op jonge en latere leeftijd.