Uw selectie
Helmond, Industriegebied Zuid
Een van de huidige wijken van Helmond is het Industriegebied Zuid. Zoals de naam al zegt, bestaat de wijk voornamelijk uit bedrijfsterreinen. In het verleden was dat niet zo. Het was een landelijk gebied waar verspreid boerderijen stonden. Alleen dicht bij de stad, op het Hoogeind of de Oliemeulen, was de bebouwing dichter. Op oude kaarten zijn namen terug te vinden van boerderijen als de Rooseindse hoef en Mariahof. In het gebied lagen buurtschappen als Het Geremt en Duizeldonk. De bebouwing heeft bijna allemaal moeten wijken voor de aanleg van het industrieterrein.
De zuidkant van het kasteel 1
In de nacht van 10 op 11 februari 1549 brak brand uit in het kasteel van Helmond. Vooral de westelijke vleugel, dat is de vleugel aan de kant van het kanaal, was zwaar beschadigd. De toenmalige heer van Helmond, Joost van Cortenbach, begon meteen na de brand met de herstelwerkzaamheden. Op 18 februari al sloot hij een contract met Hendric van Werdingen die de werkzaamheden met zijn drie zoons zou uitvoeren. En Joost van Cortenbach wilde de restauratie snel gedaan hebben. In het contract stond onder meer dat hij vier bedden zou leveren op de plaats waar zij moeten werken. Zo kon er snel gewerkt worden. In juni van hetzelfde jaar was het werk al gereed.
Paters Capucijnen
Een aantal Helmondse straatnamen verwijst direct naar het verleden van de stad. Dit is ook het geval met de Paterslaan. Deze straat is namelijk vernoemd naar de Paters Capucijnen. Daarnaast kennen veel oudere Helmonders nog de Paterskerk. Velen kerkten daar en gingen er biechten.
Een uitstapje naar de Persilfabrieken
Onderstaande foto toont een groep Helmondse vrouwen tijdens een dagje uit. Dit uitstapje werd georganiseerd door de Helmondse kruidenier Janus Verstappen. Hij had zijn winkel aan de Paterslaan op nummer 2. Als je vanaf de Smalstraat de Paterslaan in liep had je rechts, direct na het huis van aannemer Tillemans, het magazijn van Verstappen. Zelf woonde hij vanaf 1934 tot 1954 aan de overkant op nummer 5.
Personeel van het postkantoor in 1941
Johannes Theodorus Ermens, ook wel bekend als Theike of Dorus, wordt geboren op 25 september 1894 in Helenaveen, gemeente Deurne. In 1909 gaat hij naar Beek en Donk, komt een jaar later weer terug, maar vertrekt een maand later al weer naar Someren. Blijkbaar zijn dit zijn leerjaren als kleermaker want hij woont ook nog een tijd in Lieshout. In de tussentijd woont hij iedere keer weer in zijn ouderlijk huis in Helenaveen. In 1918 vertrekt hij naar Horst en trouwt met Petronella Helena Kluijtmans uit Helden. In 1926 komt hij naar Helmond. Aan de geboorteplaatsen van zijn kinderen valt af te leiden dat hij nog op verschillende plaatsen meer heeft gewoond. Zij worden geboren in Helden, Nuth, Hoensbroek en Helmond.
Molenstraat 37
Francis Hubertus van Hoeck is evenals zijn vader Andries zilversmid van beroep. Van hem erft hij een heleboel grond. Veel van die grond ligt in het Klein Tiendje.
De varkenskeuring.
In de 17e eeuw kende Helmond strikte regels voor de plaatsen van kramen op de markt. In de zogenaamde “keuren” stond precies waar de potten- en pannenverkopers, de broodverkopers, de mensen met graan, turf en beesten moesten staan. De hele Markt en de Kerkstraat stonden vol. Maar ook nog buiten de Bindersepoort, bij het huidige postkantoor, stonden beesten.
ZOEKEN...