Uw selectie
Bedelingshuis
‘t Hert
Op 28 augustus 1883 trouwt de Tilburgse koopman in manufacturen Ludovicus Cornelis Meelis met de Helmondse koperslagerdochter Maria Antonetta Emans. Het jonge paar gaat in de geboorteplaats van de bruidegom wonen, maar niet voor lang.
Monumentenjaar van het feest
In 2006 was is het thema van de jaarlijkse monumentendag in september Feest. Gelegenheden bij uitstek waarin feesten en partijen meestal gehouden worden zijn van oudsher cafés en feestzalen.
De eenheidsziekte
In 1918, in de laatste weken van de Eerste Wereldoorlog, brak ook in Eindhoven en omgeving de beruchte Spaanse griep uit. De griep was echter geen gewone griep maar een gevaarlijk virus dat veel lijkt op het inmiddels bekende vogelgriepvirus. Het virus kwam ook niet uit Spanje zoals de naam wel doet vermoeden. In Spaanse dagbladen werd destijds voor het eerst over de ziekte bericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef Spanje neutraal en kende daarom geen militaire censuur. De ‘Spaansche ziekte’ verspreidde evenveel angst als vroeger de pest of de pokken en dat was niet onterecht. De Spaanse grieppandemie maakte wereldwijd vele miljoenen dodelijke slachtoffers, velen meer dan de Eerste Wereldoorlog zelf.
Van gasthuis naar Binnenziekenhuis
Met de komst van vier Zusters van Liefde uit Tilburg naar Eindhoven in 1843 en de stichting van een gasthuis aan de Achterstraat werd de basis gelegd voor het eerste ziekenhuis in Eindhoven. De omliggende dorpen kenden ook gasthuizen en liefdegestichten, zoals aan de Gasthuisstraat in Stratum, de Hoogstraat in Gestel, aan de Kloosterdreef in Woensel en aan de Tongelresestraat in Tongelre. In al deze gasthuizen werden veelal arme zieken en bejaarden verzorgd. Dergelijke gasthuizen waren lange tijd niet meer dan voorportalen van de dood. De kans dat een gasthuis levend, laat staan in goede gezondheid, verlaten kon worden was gering. Wie kon, vermeed het en liet zich thuis verzorgen.
Melk, het witte gevaar
“God heeft het zo gewild, het zal een schone engel in de hemel zijn. Het zal voor ons bidden.” Deze uitspraak viel honderd jaar geleden met grote regelmaat op te tekenen. In Eindhoven en omgeving stierven in het begin van de twintigste eeuw bijna een op de vijf kinderen.
ZOEKEN...