Uw selectie
St. Catharinagilde
In 2001 vierde het Helmondse St. Catharinagilde zijn 600-jarig bestaan. Het schutsgilde had in de Middeleeuwen een verdedigende taak. Nu rest nog het prachtige gildezilver van de vroegere schutterskoningen.
Wezelstraat
Eind 20e eeuw heeft de Helmondse Wezelstraat een ware metamorfose ondergaan. De oorspronkelijke huizen zijn gesloopt en daarvoor in de plaats is nieuwbouw gekomen. De nieuwbouw is echter geënt op de woningen die in 1925 door Woningbouwvereniging De Hoop gebouwd werden. Op onderstaande foto is de bouw van deze woningen te zien. Links is de St. Jozefkerk te zien, die op dat moment nog geen toren heeft. Er is zicht op de Jozefkerk, omdat de huizen in de Bunzingstraat er nog niet staan. Die werden pas in 1947 gebouwd.
Burgemeester van Houtlaan
Op de kop van de Burgemeester van Houtlaan in Helmond bij het begin van de Broekwal staan deze winkels met woningen er boven. Hoewel de panden sinds de bouw niet veranderd zijn, zou dit plaatje niet meer gemaakt kunnen worden vanaf het Bijsterveld. Het plantsoentje is veranderd in een bosje met hoge bomen die je het zicht op de panden ontnemen.
Drankbestrijding
In het begin van de twintigste eeuw had in Helmond de drankbestrijding een hoge prioriteit. Dit was voor een groot deel te danken aan de Kapucijner pater Ildefonsus, die niet alleen in Helmond, maar ook landelijk actief was met de uitgave van “Het blauwe sein”, het blad van de “Nationale R.K. Vereeniging van geheelonthouders onder Nederlandsch spoor- en tramwegpersoneel”. Pater Ildefonsus werd geboren op 3 september 1875 te Gouda als Gerardus Kraan. Op 17-jarige leeftijd trad hij in bij de Kapucijnen en zeven jaar later werd hij tot priester gewijd. Hij overleed in 1930.
Neomist
Wie de fotocollectie van het RHCe nader bekijkt, valt het vast en zeker op: halverwege de twintigste eeuw was heel het leven doordrenkt van de godsdienst. Iedere sportclub had een geestelijk adviseur. Bij de officiële opening van een openbaar gebouw, of het nou een zwembad of een fabriek was, werd het gebouw uitgebreid ingezegend. En als een van hun zonen priester werd, waren de ouders zeer trots.
Bernadettekerk
Wat eens de Bernadettekerk was, is veranderd in een supermarkt. Veel Helmonders bekijken deze verandering met gemengde gevoelens. Het blijft vreemd om te winkelen in een gebouw dat eens een godshuis was. Toch is hiermee wel het gebouw voor de gemeenschap bewaard gebleven.
De Kanaaldijk kort voor 1900
Onderstaand een nostalgisch plaatje van de Kanaaldijk in Helmond. Er heerst een landelijke rust en je kunt je voorstellen dat het op een mooie zomerdag heerlijk toeven was in het gras langs het verkoeling brengende water. De Zuid-Willemsvaart werd tussen 1822 en 1826 gegraven. Het kanaal heeft een flinke stimulans gegeven aan de Helmondse economie. Maar op deze foto lijkt alles heel rustig.
ZOEKEN...