Uw selectie
J.L. van Duijnhoven, de eerste katholieke onderwijzer in Stiphout
In het tijdschrift “Bijdragen betrekkelijk de staat en verbetering van het schoolwezen in het Bataafsche Gemenebest” uitgegeven in 1807, staat onder het artikel ‘schoolberigten’ een oproep voor de functie van schoolmeester in Stiphout als opvolger van de overleden J. van Duinhoven.
Terug naar toen: Lichtstad
In de voorbije week was het groot nieuws: Philips neemt definitief afscheid van de lichtdivisie. Met de gloeilamp begon de Philipsgeschiedenis, inmiddels bijna 125 jaar geleden.
Terug naar toen: de Markt
1972: Politie-Dafjes die met gierende banden het uitgaanspubliek klemrijden; de obscure Jan van Lieshoutstraat met dito etablissementen; de ouderen worden afgestoten door de kledingstijl van de jongeren en zoeken daarom hun toevlucht tot de veel intiemere cafeetjes op het Stratumseind.
De klokken van de Achelse Kluis luiden tot in Congo
‘Het bijstemmen van een klok tot toonhoogte Re-dièse’ luidde de opdracht van pater Lambertus aan NV Petit & Fritsen in mei 1962. De klok met een gewicht van circa 200 kilo was bestemd voor het nieuw te bouwen klooster met kerk in Kasanza, toen nog Belgisch Congo, gelegen bij de stad Kikwit.
De verhalen achter de vrijheidsquilt
De vrijheidsquilt van 4 x 3 meter. Een aantal bewoonsters van de Archipel hebben hier aan meegewerkt. Enkele maaksters vertellen hun oorlogsherinneringen.
Terug naar toen: levensvocht
Terwijl in de zeventiende eeuw de gewone man bier dronk werd in de huizen van de gegoede burgerij steeds vaker een exclusief en exotisch elixer genuttigd. Koffie!
De HBS-kwestie
Sinds 1867 bestaat er in Helmond een Rijks HBS met driejarige opleiding.
ZOEKEN...