Uw selectie
De witte vlek van Woensel
Het Rijks Krankzinnigen Gesticht, onder die naam stond de Grote Beek te Woensel oorspronkelijk te boek. Feitelijk was het RKG in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw een stuk land dat niet bij Nederland hoorde. Het was een plek waar je beter niet kon komen. Zelfs als je wilde, dan nog was het terrein ontoegankelijk. Hoge hekken hielden de krankzinnigen binnen, maar ook de buitenwereld buiten. Het was een witte vlek op de kaart. Niettemin leefden, werkten en woonden daar meer dan 1500 mensen, te verdelen in twee groepen, de ‘bewaarden’ en de ‘bewaarders’.
Hondsdol
In oktober 1906 werd Stratum opgeschrikt door een dolle hond uit Veldhoven oftewel een hond die besmet was met het hondsdolheidvirus. Dit virus is tot op de dag van vandaag levensgevaarlijk voor mens en dier. Een te laat gestelde diagnose leidt onherroepelijk tot de dood.
Albert Heijn
Zoals de EDAH vanuit Helmond het hele land veroverde, deed De Gruyter dat vanuit ’s-Hertogenbosch en Albert Heijn vanuit Zaandam.
De ijscokar
De ijscowagen die helemaal van hout was, draagt de prachtige naam “De Ware Jacob”. Zouden er veel Helmondse meisjes zijn die hun Ware Jacob gevonden hebben onder het genot van een ijsje uit de Wolfstraat?
Het strand van Scheveningen
Een beroemde Helmonder zit rond 1920 met vrouw en kinderen op het strand bij het Kurhaus in Scheveningen. Aan hun kleding te zien valt de warmte wel mee. Die is niet echt bedoeld voor heet weer. Piet de Wit, want die is het die met zijn gezin is geportretteerd, draagt een driedelig pak. Zijn vrouw Anna heeft een prachtige boa om haar schouders en de tweeling zit weliswaar in het zand, maar wel met truien aan en een muts op het hoofd. Er zijn nergens schaduwen te zien, dus het zal bewolkt zijn geweest.
Weg op den Heuvel
In de verhalenbank zijn verschillende foto’s van panden aan de Weg op den Heuvel beschreven. Deze keer een luchtfoto van het gebied.
De molen van Van Stekelenburg
In 1883 kocht Karel Herman van Stekelenburg in Vlaardingen een molen. De molen werd voorzichtig afgebroken en in 1884 in Helmond aan de Molenstraat weer opgebouwd. Daar heeft de molen tot 1954 gestaan.
ZOEKEN...