Mierlo-Hout door de ogen van Frans de Vries
In de jaren 1940 liep Frans de Vries met zijn camera door Mierlo. Hij legde het plattelandsleven vast dat 70 jaar later verdwenen was.
Het gaat daarbij niet alleen om het landschap van zandwegen met bomenrijen of de oppers die staan te drogen op het land. Hij legde ook het leven en werken van de dorpsbewoners vast. De klompenmaker die voor de arbeidsvitamines een kooitje met zangvogeltje aan de muur heeft hangen, een meisje dat schapen hoedt, de huisvrouw aan de wastobbe. Ook maakte hij prachtige portretten van bekende dorpsfiguren, zoals de jachtopziener en een schaatsende kapelaan en van feestelijke gebeurtenissen zoals de kermis en het kersenfeest. Frans de Vries stopte natuurlijk niet met zijn rondgang door het dorp bij wat later de grens van Mierlo zou zijn. Hoewel er ook in die tijd al vele pogingen tot herindeling waren gedaan, was nog niet bekend dat Mierlo-Hout per 1 januari 1968 van Mierlo zou worden afgescheiden en bij Helmond zou worden gevoegd. Tussen de foto’s zitten dan ook mooie plaatjes van ’t Hout.
Op de eerste foto zijn twee koeien te zien aan de voet van de windmolen aan de Hoofdstraat. Een van de koeien wordt gemolken door een jong meisje dat half verscholen achter de koe op haar melkstoeltje zit. De tweede foto toont het interieur van een typisch dorpswinkeltje waar van alles te koop is, tabak en drank, maar ook roomijs en eierbeschuit. Het is het winkeltje van Willem van Beek aan de Hoofdstraat. Links zit Willem op een krukje. Zijn dochter Nelleke staat achter de toonbank. De originele foto’s zijn in particulier bezit. Dit zijn slechts de reproducties.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Fotograaf F. de Vries