WED. A.A. NOTTEN …. AANBEVELEND ANT. GIELISSEN
Op de foto uit 1921 zien we het Astense gezin Gielissen.
Vader Antonie is op 11 april 1883 in Asten geboren als zoon van wieldraaier Antonie Gielissen en Johanna Maria Elisabeth Daniels. Moeder Petronella Johanna van Hugten stamt uit een boerenfamilie. Zij is in Asten op 4 augustus 1884 geboren als dochter van Henricus van Hugten en Arnoldina Petronella Strijbosch. Vijfentwintig jaar oud geeft Antonie op 1 mei 1908 zijn ja-woord aan zijn dan drieëntwintigjarige bruid Petronella. De bruidegom is timmerman, maar als zovelen houdt hij er nog andere nering op na. Hij heeft met zijn vrouw een café. Eerst aan de Markt in Asten, later baten ze het uit op de hoek van de huidige Prins Bernhardstraat met de Lindestraat. Daar heeft Gielissen ook zijn timmerwerkplaats. Die is er nog steeds, maar dan nu wel in gebruik als magazijn voor een winkel in wit- en bruingoed door een andere Astense ondernemer.
Bij de timmerwerkplaats en het café starten Antonie en Petronella in juni 1926 een kruidenierswinkeltje. Het is een filiaal van de winkelketen Notten, die in 1877 in Eindhoven met een zaak in koloniale waren is begonnen. In de loop der jaren zijn met tientallen plaatselijke ondernemers in de regio Eindhoven contracten aangegaan voor het drijven van een filiaal, waaronder dat in Asten. In “Peelbelang” van 19 juni 1926 is een grote startadvertentie opgenomen: “Wed. A.A. Notten – Eindhoven (opgericht 1877) maakt door deze bekend, dat zij heeft geopend een filiaal harer zaak in koloniale waren bij A. Gielissen. Tramstraat A 144 te Asten. Prima waren aan zeer concurreerende prijzen tegen contante betaling zijn de voorwaarden, waarop ik tot tevredenheid der verbruikers reeds bijna 50 jaren zaken doe, met steeds toenemend succes.”
Om de Astenaren naar de nieuwe winkel te lokken, werd bij aankoop van anderhalve gulden aan waren van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 juni een fruitmandje aan de koper cadeau gedaan. Suiker telde echter niet mee in het vereiste aankoopbedrag. Service werd verleend door meermalen per week aan huis te bezorgen en de bestellingen op te nemen. Extraatjes en service waren uiteraard nodig, want er waren nog meer kruidenierswinkels in het centrum van Asten. Zo dreef Van der Loo een filiaal van de “Doornboom” met eenzelfde assortiment als Notten en J. Eijsbouts-Claassen had een EDAH-winkel. Aan de Markt verkocht J. van Haandel wijn, fruit, krenten, rozijnen, vis en eieren. Ook Jan Beks met een Albert-Heijn-winkel, M. Joordens-Verstappen en J.P. Bakker-Koolen waren concurrenten.
De Astense winkel werd gedreven door moeder Gielissen. Het winkelpand is er nog steeds, met de oorspronkelijke gevel. De indeling van toen binnen is ook nog dezelfde, maar Prins Bernhardstraat 19 heeft nu enkel een woonfunctie. In de eerste ruimte vanaf de straat was het winkelgedeelte en de volgende ruimte was voor de opslag van de voorraad. De benaming van de Tramstraat - in de tijd dat de foto gemaakt is Stationstraat - werd na de Tweede Wereldoorlog Prins Bernhardstraat. Naast de winkel, in de richting van Ommel, was het café, waarvan de uitbating in 1930 werd overgedaan, zij het voor korte tijd, aan het Helmondse echtpaar Van Mierlo-Van Duppen. Het cafépand is enkele decennia geleden gesloopt en op die plaats zijn nieuwe horecagelegenheden verschenen.
Om de buurt en wijdere omtrek naar de winkel van Gielissen te lokken verschenen er regelmatig, maar niet wekelijks, kleine advertenties in “Peelbelang” onder de kop “Wed. A.A. Notten” en eindigend met “Aanbevelend Ant. Gielissen”. Voor de jaarlijkse feestdagen werd zeker geadverteerd. Met St. Nicolaas 1928 waren er natuurlijk suikerbeestjes, “speelgoed” en borstplaat verkrijgbaar voor 10 cent per ons. De hartjes, slofjes en chocoladebeestjes waren enkele centen duurder. En er was “heerlijke taai-taai” voor 28 cent per pond. Voor de kermis in juli 1929 werd, naast de gebruikelijke aanbieding van rozijnen zonder pit (18-22-28 cent per pond) en “prima pruimen” (22-34-38 cent per pond), de kermisvierder opmerkzaam gemaakt op alle soorten dranken: “Boerenjongens 90 ct., bessenwijn 50 ct., Samos 80 ct., Medoc 85 ct., bisschopwijn 75 ct., allen zonder flesch. Ranja 70 ct., grenadine, citroen 75 ct. zonder flesch, met flesch 10 ct. hooger”. “Voor de vasten” 1931 was er vis: “potten haring ingelegd 50 ct. 7 stuks, 15 ct. voor de pot terug, sardines 22 ct. p. blik, verder zalm heele en halve blikken, Pilchards 24 ct. p. blik”.
De foto is beschikbaar gesteld door mevrouw Toosje Gielissen, de weduwe van Harry Gielissen. Harry staat op de foto naast zijn moeder en voor zijn vader. Met hulp van familieleden heeft mevrouw Gielissen als andere kinderen van Antonie en Petronella op de foto benoemd: Toon (staand geheel links), Neel (zittend tussen moeder en Toon) en Bart (zittend geheel rechts naast broer Harry). Alle kinderen zijn in Asten geboren; Toon in 1909, Harry in 1910, Neel in 1912 en Bart in 1917. Uitgaande van het bevolkingsregister van Asten, moet de baby op moeders schoot Anna Maria Elisabeth zijn die op 17 juli 1921 is geboren en zes maanden oud op 24 januari 1922 is overleden. En het meisje staande naast Antonie kan zijn nichtje Henrica Wilhelmina Gielissen (1906) zijn, dat tot 1928 bij de familie in Asten heeft ingewoond.
In 1933 is er een einde gekomen aan het filiaal Notten te Asten, maar niet aan de winkelnering van moeder Gielissen. Zij zette de kruidenierszaak onder de naam Gielissen voort. Oud kapper Christ Warnar (1929), wiens vader schuin tegenover Gielissen een kapperszaak had, kan zich nog herinneren dat hij als kleine jongen voor zijn moeder om een boodschap ging bij Gielissen. “Jongen, ga is efkes wat suiker halen bij Gielissen.” Op een bepaald moment heeft zoon Harry de winkel gedreven. Kort na de oorlog is hij er mee gestopt en moest de buurt voor boodschappen naar een ander.