Reuselse politiek steunt hoefsmederij
Met deze kop in het Eindhovens Dagblad van 5 februari 2014 wijdt de krant in een paar regels aandacht aan het geldende bestemmingsplan dat niet voorziet in de vestiging van een hoefsmederij aan de Turnhoutseweg.
Aan de andere kant van de Turnhoutseweg is Imants BV gevestigd. Ooit begonnen als grof- en hoefsmederij in het 19e eeuwse Reusel, is het bedrijf in de loop der jaren uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in het ontwikkelen en produceren van landbouwmachines.
Op 10 juli 1877 dient veldwachter Jan Imants bij het gemeentebestuur van Reusel een verzoek in voor het oprichten van een smederij. Zijn twee zonen zijn dan inmiddels in België opgeleid tot smid. Jan zelf heeft via zijn zwager eertijds kennis gemaakt met het ambacht van smid maar kiest uiteindelijk voor een aanstelling als veldwachter. Met een bescheiden inkomen, een opgroeiend gezin en de toekomst van beide zonen voor ogen, besluit hij een smederij te beginnen. Jan is hiermee de grondlegger van een later bloeiend bedrijf. Naast het vak van smid blijft Jan tot 1 april 1900 ook nog veldwachter. Oudste zoon Jos begint in 1883 zijn eigen bedrijf. In ‘De Straat’, de huidige Lindestraat, in een langgevelboerderij naast het toenmalige gemeentehuis, vestigt hij zich als ‘grof- en hoefsmid’. In de loop der tijd gaat Jos zich steeds meer toeleggen op het op industriële schaal vervaardigen van landbouwwerktuigen, in het bijzonder spaden en ploegen. De transformatie van eenvoudige dorpssmid naar fabrikant is dan een feit. In 1918 wordt de landbouwwerktuigenfabriek aan ‘Den Hoek’ in gebruik genomen. Hij legt hiermee de basis voor de ontwikkeling van het bedrijf zoals wij het nu kennen.
Jan Imants ondervond in zijn tijd weinig problemen bij het opstarten van zijn smederij. De hoefsmid anno 2014 wacht op een rechterlijke uitspraak en de uitkomst is nog ongewis. De vraag blijft echter: ‘’ Zal de geschiedenis zich herhalen ? "
N.B. Op de foto staat smid Gerard Verhoeven uit Leende