Tolpost

De St. Jozefkerk ligt aan de Tolpost. Hoewel dit deel van Helmond als uitbreidingsgebied pas in het begin van de twintigste eeuw in beeld kwam, betekent dat niet dat er tevoren helemaal niets was.

De naam Tolpost is al heel oud. Het was de plaats waar in de middeleeuwen een tol gevestigd was voor personen en voertuigen die vanuit die richting naar Helmond kwamen. De stad Helmond was nog maar klein. De vesting lag binnen de wallen waaraan namen als Noord-Koninginnewal, Zuid-Koninginnewal, Ameidewal en Watermolenwal nog herinneren. Buiten de vesting was de bewoning vooral geconcentreerd langs de toegangswegen dicht bij de vesting. Daarnaast waren er nog bewoningsconcentraties die de vorm hadden van gehuchten, soms slechts bestaand uit enkele boerderijen.
Het grondgebied van Helmond was dus groter dan de vesting Helmond. Ten oosten van de vesting lag het veeteeltgebied dat bij de stad hoorde. Dit gebied was oostelijk en noordelijk begrensd en beschermd door een landweer. Die landweer begon in de Molenstraat, daar waar nu de ijzeren poort is links naast het voormalige Clarissenklooster. Daar vandaan liep de landweer recht naar waar nu de Hermelijnstraat is. Hij liep dwars door het huidige sportveld tussen Pastoor van Leeuwenstraat, Molstraat en Kerkhof. Via de huidige Hermelijnstraat ging de landweer in de richting van de Prins Karelstraat en volgde daarna de nog bestaande straten Prins Karelstraat, Tolpost en Heistraat en de Lithoyenseweg.
In het gebied dat door de landweer beschermd werd liepen al enkele zandwegen. Zo was er de Tolpoststraat die van de Molenstraat naar de Tolpost liep. Later is die straat als eerbetoon aan de bouwpastoor van de St. Jozefparochie Pastoor van Leeuwenstraat genoemd. Andere oude zandwegen zijn de Wolfstraat, Hemelrijkstraat en Beelsstraat.

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven  Centrum EindhovenC

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
1000-1200: heidevelden en zandverstuivingen
Een turfsteker aan het werk in de Peel.
Het gemeentebestuur was lange tijd een mannenbolwerk. Hier het laatste gemeentebestuur van de op dat moment nog zelfstandige gemeente Tongelre in 1919. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...