Gemeenteraadsverkiezingen (2)
Op de hoek van de Wolfstraat en de Molenstraat was in 1913 een slager gevestigd. Deze slager deed in 1913 een poging om in de gemeenteraad te komen. Een poging die volledig mislukte. De agitatie tegen hem geeft een mooi beeld van de persoonlijke toon in de verkiezingsstrijd.
Jan Thijssen werd in 1880 in Helmond geboren. In 1913 was hij dus nog een tamelijk jonge man, maar hij had in Helmond al een heel verleden. Tien jaar eerder was hij op 22-jarige leeftijd getrouwd met Barbara Zomers. Dit was schijnbaar niets bijzonders. Barbara verschilde echter nogal in leeftijd met haar echtgenoot. Zij was op het moment van het huwelijk al 43 jaar en sinds ruim een jaar weduwe van Joannes van de Rijt. Zij had bovendien vijf dochters, waarvan de oudste slechts drie jaar in leeftijd verschilde met haar nieuwe echtgenoot.
Toen Jan Thijssen in 1913 mee wilde doen aan de verkiezingen waren de Helmonders dit ongewone huwelijk nog niet vergeten. Zijn tegenstanders zeiden het niet met zoveel woorden, maar insinueerden wel dat Jan niet alleen de weduwe, maar ook de dochters aardig vond. Wat kun je anders denken bij de zinsnede in een pamflet: Vader Jan is niet alléén een man onmisbaar voor de politieke belangen van Helmond, doch is bovendien een algemeen bemind en geacht vader voor Weduwen en wezen. In een ander pamflet waren de tegenstanders niet zo verbloemend, al werd er niet rechtstreeks verwezen naar zijn huwelijk: Vader Jan is onze man, als het kan komt ie ‘r an. We probeeren ’t hard: maakt hem zwart. Ook trok men zijn geschiktheid om gemeenteraadslid te worden in twijfel: Gelijk ’t machtige electrische licht gansch Noord-Brabant uit ’t donker heeft getrokken zoo zal Vader JAN ons arm en slecht verlicht Helmond in een zee van licht doen baden.
Alleen van zijn tegenstanders zijn pamfletten overgebleven, zodat niet meer na te gaan is hoe Jan zich verweerde tegen de, naar huidige maatstaven, toch wel vrij persoonlijke aanvallen. Het schept geen verbazing dat Jan het niet haalde en niet in de gemeenteraad kwam. Wie er wel in kwam was Jos van Wel. Deze bekende Helmonder was lang redacteur van de Helmondse krant De Zuidwillemsvaart en had in die functie toegang tot de drukpers. Hoewel dat niet direct te herleiden is, zou hij wel eens achter de pamfletten kunnen hebben gezeten.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.