Ik ben altijd op en top Philipsvrouw geweest

23 Martha

Martha Mathyi verhuisde op 21-jarige leeftijd naar Eindhoven. Later kwam ze op de Frederiklaan 15 in Philipsdorp te wonen. Daar heeft ze bijna 30 jaar gewoond. “Brabant is mij lief alhoewel ik van origine een Zuid-Hollandse ben.  Mijn oom werkte al bij Philips en zodoende is, binnen het concern, mijn naam gevallen. Thuis hadden mijn ouders een horecaonderneming. Terwijl ik eerder had gezegd nooit meer in de horeca te willen werken, ben ik er toch ingerold. Bij Philips waren ze op zoek naar een  leidinggevende ( ‘hoofd’ ) voor het horecagedeelte. Mijn voorgangster stopte er mee omdat ze ging trouwen. Aangezien ze van mijn achtergrond wisten en ik bovendien over de benodigde papieren beschikte, werd ik op deze functie aangesteld.”

In de periode tussen  1957 tot aan haar afscheid in 1991 runde  Martha onder meer het restaurant van het POC en zorgde ze voor de Raad van Bestuur. Ze  had  zelfs voor vijf jaar een eigen kantoor. Naar het restaurant in het POC kwamen regelmatig zo’n 200 tot 300 gasten uit heel de wereld naar toe om bijvoorbeeld te lunchen. “Er kwamen vanuit de hele wereld hooggeplaatste zakenmensen bij Philips op bezoek waaronder ook Koninklijke gasten uit allerlei landen. Dit kwam natuurlijk voornamelijk door de vele contacten die Philips overal ter wereld had. “ Tot één van haar taken behoorde ook vanaf 1975 het verzorgen van diners op Huize De Laak. “Ik heb in al die jaren ontzettend veel mensen ontmoet. Het was een prachtige tijd, maar wel een veel eisende baan. Je moest er voor zorgen dat alles tot in de puntjes verliep. Bij grote evenementen had je wel met 50 serveersters en 8 tot 10 koks te maken. Van de voorbereiding tot aan de afwas was mijn verantwoording. Vaak ging ik pas laat in de nacht naar huis."

In al die jaren had ze  regelmatig contact met de heer Philips. Zo wist ze  jaren later nog te regelen, dat in opdracht van heer Philips, de fontein  in Philipsdorp werd opgeknapt. Ook zorgde Martha er voor, dat de zuilen, als je Philipsdorp bij het PSV-stadion op de Frederiklaan inrijdt, op de monumentenlijst kwamen te staan.  Als actief lid van werkgroep ‘Toekomst Philipsdorp” heeft ze zich jaren ingezet voor het behoud van deze unieke wijk. “Het gaat hier om een stukje cultureel-historisch erfgoed. De eerste huizen werden al in 1910 gebouwd. Het is een karakteristiek stukje Eindhoven dat je nergens anders vindt. Ik ben dan ook lang bang geweest, dat Philipsdorp verloren zou gaan.” Philipsdorp heeft veel kenmerken. Zo woonden in bepaalde straten, bepaalde beroepen. In de Frederiklaan zou de betere klasse wonen. Ook hebben veel straatnamen een link met de familie Philips.  Zoals de Johanna-, Elisabeth-, Anna-, Henriettestraat  en De Jonglaan Het waren ook de eerste huizen met een riolering en elektriciteit. “Vele huizen zien er aan  buitenkant anders uit, maar er zit wel een logica in. De achterpaden zijn eveneens met elkaar verbonden. Voortuinen waren er niet in verband met het onderhoud. Philips wilde dat de straten er netjes bijlagen. De achtertuinen waren daarentegen erg groot zodat de bewoners er groente en/of fruit in konden kweken.. Over alles was nagedacht.”

Martha is altijd op en top Philipsvrouw geweest. “Mijn vader was met hart en ziel ondernemer en zo heb ik ook mijn afdeling bestuurd. Ik koop nog steeds Philips-apparatuur. Philips ligt na aan mijn  hart en ik heb heel hard voor het behoud van philipsdorp gevochten. Zo ben ik zeven jaar bezig geweest om er voor te zorgen dat Philipsdorp een beschermd stadsgezicht werd.. Op de 98ste verjaardag van Frits Philips kon ik hem eindelijk, samen met burgemeester Welschen, het bewuste document overhandigen. “ Veel mensen hebben lang in onzekerheid geleefd wat er met hun ‘dorp’ zou gaan gebeuren. Daardoor is er veel oneindigheid geweest in de buurt met de betrokken partijen. Bewoners hebben jarenlang gedacht dat Philipsdorp al de stempel “beschermd Stadsgezicht” had . Pas toen men er achterkwam dat dit niet zo was, is alles gaan rollen.”

upload/verhalenbank_poost/23.jpg

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Ravage na ontploffing bij Vlisco
“Heliport Eindhoven” op een regenachtige dag in de begintijd.
Sloop van langgevelhuizen aan de Boschdijk, begin jaren zeventig. | Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...