Pietje van de Broek en Meneer Frits

Pietje van de Broek en meneer Frits

Wat hebben Pietje en Meneer Frits met elkaar gemeen?

Mijnheer Frits was een enthousiast piloot. Pietje vloog tijdens de opening van het vliegveld Welschap in 1932 ’n rondje over Eindhoven met, zoals men toen nog zei, de Ouden van Dagen. Net als Meneer Frits nu, in 2005, haalde Pietje z’n honderdste verjaardag en wel in 1936. Ter gelegenheid van dit bijzondere feit zou er op 22 november een tulpenboom voorzien van een gedenksteen worden geplant die op gepaste feestelijke wijze onthuld zou worden.

De familie van Pietje wilde echter een stokje steken voor de feestelijkheden rond de honderdjarige. In een brief aan de gemeente Eindhoven vroeg de familie af te zien van vrolijke marsen met de harmonie en andere luidruchtige feestelijkheden. Door het tragische ongeluk en overlijden van een schoonzoon had de familie van Pietje geen behoefte aan feestelijke uitspattingen. Helaas had de familie geen rekening gehouden met de wensen van Pietje; de honderdjarige wilde een feest en wel met alles erop en eraan! En zijn wil geschiedde…

Groots was dan ook de viering van zijn verjaardag. Niet alleen de Strijpse Harmonie speelde, ook de Philips Harmonie kwam een aubade brengen en De Deutscher Mannersangverein bracht een uur lang serenades. Heel Strijp was een vlaggenzee. Diverse gilden kwamen een vendelgroet brengen, minister Decker van Landbouw en Visserij was op de receptie aanwezig en als klap op vuurpijl mocht burgemeester Verdijk de jarige vertellen dat de koningin hem de gouden eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau had verleend. Pietje deed zelf ook nog een duit in het zakje door voor het feestmaal een voordracht, “zeven zijen spek is drie en een half varken”, te zingen.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Helmond, Binnen Parallelweg 14. De villa van de familie Van der Weyden. Fotograaf Foto-atelier Prinses.
Foto: fabriek Olandilla, linnen-, pellen- en damastweverij, gelegen aan de Willemstraat met rechts het riviertje de Gender.
De drieling Bollen.
Stiphout in 1920.
images/hourglass.png

ZOEKEN...