Palmpasen 1980
Sinds 1976 wordt in Helmond een palmpaasoptocht gehouden. Het initiatief ervan ging uit van de Antoniusschool. De optocht bleef toen nog beperkt tot de scholen van de Onze Lieve Vrouweparochie, namelijk de Antoniusschool, de Mariaschool, kleuterschool Woelwijk en de Wilhelminaschool. Korte tijd daarna werden ook andere scholen uit andere parochies er bij betrokken.
Onderstaande foto toont de optocht in 1980. De stoet trekt door de kasteeltuin, voorafgegaan door het St. Sebastiaangilde. De foto is genomen in het eerste jaar dat het St. Sebastiaangilde voorop liep. Dit gilde ontstond in 1979 ten gevolge van een afsplitsing van het St. Catharinagilde. Het nam de naam aan van het Helmondse gilde dat sinds 1860 verdwenen was. In de tweede helft van de jaren negentig is het gilde weer verdwenen.
De stoet werd in de Veestraat samengesteld uit verschillende stoeten die daar samenkwamen. Vervolgens ging hij naar de Onze Lieve Vrouwekerk waar hij werd opgehaald door het St. Sebastiaangilde, om vervolgens naar de kasteeltuin te gaan. Daar werd onder veel tromgeroffel een grote palmpaasboom opgericht met in de top een grote broodhaan.
De voorste kinderen achter het gilde dragen de naamborden van de verschillende scholen uit de Onze Lieve Vrouweparochie. Op de eerste rij is “Anton” leesbaar, het bord van de Antoniusschool. De borden op de tweede en derde rij zijn die van de Mariaschool en Woelwijk. Deze borden waren natuurlijk ook een slimme manier om orde in de groep palmpaasdragertjes te scheppen.
In de kasteeltuin werden de kinderen ontvangen door wethouder Remmen en diens echtgenote. De wethouder, in andere jaren was dat ook wel de burgemeester, nam de bloemen die de kinderen bij zich hadden in ontvangst, om die te laten bezorgen in bejaardenhuizen. De kinderen kregen als tegenprestatie een paasei.
De grote palmpaasoptocht verdween met het St. Sebastiaangilde. Maar in de Onze Lieve Vrouweparochie trekken nog ieder jaar kinderen van de Mariaschool en Wilhelminaschool en van peuterspeelzaal De Harlekijn door de wijk. En ook nog steeds wordt er aan de ouderen gedacht. Bewoners van Keyserinnedael ontvangen ieder jaar bloemen.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.