Hotel De Valk

Hotel De Valk met links slagerij Mollen

In Valkenswaard waren opvallend veel hotels te vinden. De valkerij, industrie en het spoor zorgden voor veel gasten door de jaren heen. We noemen de volgende namen: de Posthoorn, Riche, Bellevue, Royal, Concordia, Bristol, Du Commerce, De Warande en De Valk. Het laatste hotel kent een lange geschiedenis in Valkenswaard.

Van de Markt naar de Spoorstraat
Hotel De Valk zat oorspronkelijk op de Markt. Het pand waarin lange tijd de apotheek van de heer Kieft en later de heer Mirani gehuisvest was werd in 1902 gebouwd op de fundamenten van een herberg. Jacobus Bots ontving in Hotel ‘In de Valck’ zoals het oorspronkelijk heette veel gasten, ook uit het buitenland die kwamen voor de valkerij. Sinds 2014 vinden we in het pand espressobar Miss Coffee.

Het huidige hotel De Valk staat op de hoek van de Leenderweg en de Frans van Beststraat, voorheen geheten Stationstraat en Spoorstraat. Deze namen verwijzen naar het voormalig station dat tegenover het hotel stond en een van de haltes was op de lijn Eindhoven-Valkenswaard-Hasselt die in 1959 werd opgeheven.

Bouwen en verbouwen
Hotel De Valk werd in 1922 gebouwd door familie Mollen van de slagerij die aan de linkerzijde van het nieuwe pand gehuisvest was. De eerste uitbater van het hotel-café was Verbunt. Al in 1930 werd een ruimte aangebouwd die diende als koffiehuis voor de aangekomen reizigers op het station. Later was dit een zaal. Na Verbunt kwam er een nieuwe uitbater wiens naam lange tijd verbonden zou blijven aan hotel De Valk. Het was Jan Smets, zoon van Nol Smets. Deze laatste had verderop in de Spoorstraat een dancing-café-winkel (anno 2016 restaurant het Wokeiland). Nol Smets verloor zijn vrouw al vroeg in hun huwelijk en bleef achter met acht kinderen. De oudste van de kinderen Jan kreeg in 1953 de mogelijkheid om hotel De Valk te gaan uitbaten. Omdat er voldoende ruimte was woonden zijn vader en de rest van het gezin vanaf dat moment ook in het pand. Na een korte verloving trouwde Jan in 1961 met Joke van Hout. Het jaar daarna op 30 april 1962 kochten Jan en Jo Smets het pand van de familie Mollen. In 1966-67 volgde een grote verbouwing die gevierd werd met een heropening. Bij de verbouwing kwam een bom aan het licht toen de dansvloer werd open gebroken. Dit bleek een bom te zijn die bij de bevrijding op 17 september 1944 naar binnen was gekomen en onder de grond was geschoten.

Volgende generatie
De aanloop naar de opvolging door dochter Godelie Smets was een min of meer toevallige. In 1985 kreeg Jan Smets namelijk het aanbod een nieuw hotel te bouwen op de plek van het oude politiebureau op de Markt. Zo kwam Godelie in beeld om het eventuele nieuwe hotel te runnen. Uiteindelijk is het plan niet doorgegaan maar gaf dit wel de doorslag tot de overname van hotel De Valk door Godelie. Op 1 januari 1986 nam zij de exploitatie van haar ouders over samen met haar toenmalige echtgenoot Fons Bots. In 1987 werd het hotel flink uitgebreid met onder andere 18 kamers die boven de zaal gesitueerd werden. Ook in 2000 werd er verbouwd, dit keer de benedenverdieping naar ideeën van de in 1998 overleden broer van Godelie, Ronald Smets. Op 1 januari 2004 verkocht Godelie het pand aan een nieuwe eigenaar. Godelie ging vanaf dat moment het hotelgedeelte op de bovenverdieping van het pand huren. De benedenverdieping werd door brouwerij InBev gehuurd. Helaas ging de benedenverdieping met de brasserie en het café in december 2008 dicht door financiële problemen van de uitbaters. Het hotelgedeelte bleef wel gewoon open wat een hele uitdaging was voor Godelie. Inmiddels was twee jaar eerder het eigendom van het pand weer in andere handen overgegaan. Toen in februari 2010 de benedenverdieping weer open ging voor de carnaval gaf dit de doorslag voor Godelie en haar nieuwe echtgenoot Hans Faassen om behalve het hotelgedeelte ook het café en de brasserie weer te gaan runnen. Na flinke renoveringswerkzaamheden vond op 29 juli 2010 de heropening plaats van de gehele onderneming. Het was echter een moeilijke tijd met de crisis die in 2008 was losgebarsten. Hoge huurpenningen en investeringen in het onderhoud van het pand zorgden ervoor dat Godelie in december 2014 besloot te stoppen om een dreigend faillissement te voorkomen. Per 6 januari 2016 was de sleuteloverdracht een feit. Niet nadat er eerst nog een afscheidsfeest was gehouden. Na 62 jaar kwam er een einde aan twee generaties Smets verbonden aan hotel De Valk.

Met dank aan Jo Smets-Van Hout en Godelie Smets voor de medewerking en de foto's

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
26 Ria Rathje-1
Na 1950: land van mest en maïs
De toneelzaal van het Lambertuspatronaat.
images/hourglass.png

ZOEKEN...