Terug naar Toen: De magie van het vuur

Kerstboomverbranding op 6 januari 1969. Fotograaf F. van Mierlo, Foto Visie - collectie RHCe

Daags na Driekoningen, gaat in veel huishoudens de kerstboom de woonkamer uit. De nepperd gaat gedemonteerd de zolder op, de boom met kluit mag nog een paar weken of maanden een langzame dood sterven naast de afvalemmer, of wordt - als het een bofkont is - teruggeplant bij de kweker.

Dat gebeurt in het kader van de antiverspillingsgedachte. De overige bomen worden opgehaald, versnipperd en verstookt in de biomassacentrale.

In Eindhoven is de kerstboomverbranding ongeveer dertig jaar lang een mooie traditie geweest. Stichting Buurtwerk organiseerde dit samen met een aantal jeugdorganisaties en met welwillende medewerking van politie, brandweer en de dienst Gemeentewerken.

Op 6 januari 1969 werd op maar liefst zeven plekken in de stad fikkie gestookt waarbij ruim 19.000 kerstbomen in vlammen opgingen. Een van de brandstapels werd in vuur en vlam gezet door wethouder Van der Harten en echtgenote. Aan de kerstboomverbranding was een gratis loterij verbonden. Elk kind dat op een van de verbrandingsplaatsen een boom inleverde kreeg een gratis lot waarmee kans werd gemaakt op een transistor-radio! In de jaren negentig, toen de zure regen onze bossen bedreigde, werd op initiatief van Groen Links een verbod op de kerstboomverbranding  ingesteld. Dit tot groot verdriet van kinderen, volwassen en de Stichting Kerstboomverbranding want  ‘zoiets als een feestelijke kerstboomversnippering bestaat natuurlijk niet’. De Stichting waarschuwde ook voor zogenaamde Haagse toestanden waarbij niet alleen kerstbomen maar ook autobanden, pallets, afgedankte matrassen, meubilair en ander afval illegaal midden op straat in de hens worden gestoken. Onze allervroegste voorouders wisten het al … de magie van het vuur is onbedwingbaar.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De aanmoediging groot 600 gulden voor elk werd uitgereikt door wethouder Van der Harten.Foto: Noud Swinkels Studio EnFace (1968)
De Mater Amabilis te Asten.
Het Broedersbos in Rijpelberg
Waterput
images/hourglass.png

ZOEKEN...