Stiphout een impressie in woord en beeld

Johan Jacobs, Stiphout, 1943, aquarel.

‘Op Reis’ luidt het thema van Open Monumentendag 2014. In het verlengde hiervan is het misschien aardig om eens stil te staan bij reisverslagen, aardrijkskundige woordenboeken en dito beschrijvingen.

 ‘De Geschied- en aardrykskundige beschryving der stad en meiery van ’s Hertogenbosch, beginnende met de vroegste tijden en eindigende met den jare 1802’ (1803) van Stephanus Hanewinkel en de ‘Aardrijkskundige woordenboeken der Nederlanden’ (1839-1851) van A.J. van der Aa zijn belangwekkende werken. Hanewinkel vanwege zijn scherpe observaties en anti-roomse houding en Van der Aa vanwege de omvang van het 13 delen tellende werk. Ook de reisverslagen van de Commissaris van de Koningin (BHIC) bieden een uniek inkijkje in het wel en wee van de gemeentes, die hij uit hoofde van een instructie uit 1850, eenmaal per 4 jaar moet bezoeken. Een minder bekend werk is van de hand van Johannes Leonardus Terwen. Deze in 1813 in Dordrecht geboren schoolmeester publiceert in 1858 ‘Het Koningrijk der Nederlanden, voorgesteld in eene reeks van naar de natuur geteekende schilderachtige gezigten’(1858). Komende vanaf Lieshout schrijft hij het volgende:  
“eindelijk Stiphout, ¾ uur W. van Helmond, te midden van een houtrijk oord, met 600 inw. en eene nette kerk, waarheen nog jaarlijks bedevaarten plaats hebben; hier staat het zeer schoone gotische Kasteel van Croy, een oud van hooge torens voorzien gebouw, omringd door breede waterrijke grachten en een voortreffelijk wandelpark, waarin merino’s of spaansche schapen aangefokt worden”.  
Er is sinds 1858 het nodige veranderd. Het zijn juist deze veranderingen die bovenstaande beschrijvingen zo waardevol maken.  Op 1 januari 1968 wordt Stiphout door Helmond geannexeerd. Kasteel Croy wordt bij Aarle-Rixtel gevoegd.

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Sinterklaas en Caterina Valente
De Hoofdstraat van Liessel, gezien vanaf de kerktoren.
images/hourglass.png

ZOEKEN...