De Dommelse Watermolen
Als u vanuit Valkenswaard Dommelen binnenkomt, ziet u links vanaf de brug de Dommelse Watermolen staan. Het is een onderslagmolen, uiteraard op de Dommel en wordt nog steeds gebruikt voor het malen van koren.
De Dommelse Molen is niet bepaald een nieuwerwetse bezienswaardigheid. In het 14e eeuwse Boek de Leenmannen van Hertog Jan III van Brabant staat al vermeld dat Arnold van Dommelen de molen in leen had. Steeds gaat de molen over in handen van een andere feodale heer tot hij in 1747 in het bezit kwam van het zusterklooster van Arendonk. Door de Staten Generaal werd het de lokale bevolking toen verboden haar koren nog op deze watermolen te laten malen, daar Arendonk in de Oostenrijkse Nederlanden lag. Daarom werd hij in 1749 verkocht aan Johannes Ceunen. De Dommelse familie Ceunen verpachtte hem aan derden tot hij in 1860 werd verkocht aan Lambert Willems.
Doordat Willem Snieders, mede-eigenaar van de Dommelsche Bierbrouwerij, trouwde met Alda Willems kwam de korenmolen in 1938 in handen van deze brouwerij. Brouwerij Artois nam de Dommelsche Brouwerij over maar wilde de molen alleen onderhouden als deze een horecafunctie kreeg.
Er kwam een rechtszaak van en de gemeente Valkenswaard nam de molen voor één gulden over. Het pand werd een rijksmonument en in 1976 volledig gerestaureerd. Daardoor is de molen tegenwoordig nog steeds in vol bedrijf, wat men dagelijks kan gaan bezichtigen. De prent werd in 1988 vervaardigd door P. Louwers.