Uw selectie
Terug naar Toen: De witkar voor de huismoeder
De witkar, wat was dat ook alweer? De witkar was een uitvinding van een Amsterdamse provo en bedoeld als een collectief vervoermiddel in de Amsterdamse binnenstad om de luchtverontreiniging en parkeerproblemen in de hoofdstad terug te dringen.
Terug naar toen: 200 kilo Vim en 60 badhanddoeken
Gezondheid en opvoeding waren centrale thema’s in de volkswoningbouw van de twintiger en dertiger jaren. ‘De eischen der hygiëne’ en de ‘openbare gezondheid naar lichaam en ziel’ zoals dat werd genoemd, stonden ook centraal in de plannen voor de Stratumse Bloemen- en Kruidenbuurt. En daar hoorde ook een badhuis bij.
Gedicht voor vaderdag
Vaderdag bestaat bij de gratie van Moederdag. Moeders werden al sinds mensenheugenis in het zonnetje gezet, de oude Grieken deden dat al. In 1908 werd in de Verenigde Staten voor het eerst Moederdag nieuwe stijl gevierd.
50 jaar 040
De geschiedenis van de telefonie in Eindhoven voert terug naar het einde van de negentiende eeuw. In 1899 ontstond de Eindhovense telefoonmaatschappij, spoedig daarna werd begonnen met de aanleg van de benodigde infrastructuur.
Bergeijk in Oorlogstijd
Nieuwe publicatie van Johan Biemans over het wel en wee van Bergeijk in de oorlogsjaren 1939-1945.
Philips Elcoma
Per 1 april 1966, een half jaar voorafgaand aan de viering van het 75-jarig jubileum van Philips, nam de heer A.H. Janssen afscheid van Philips Elcoma.
Smokkelen in Reusel
Smokkelen is het illegaal over de grens brengen van goederen. Van smokkel was al sprake in de zestiende eeuw. In 1585 brak een hongercrisis uit in de zuidelijke Nederlanden en in het noorden bleek het graan eenderde goedkoper.
J.L. van Duijnhoven, de eerste katholieke onderwijzer in Stiphout
In het tijdschrift “Bijdragen betrekkelijk de staat en verbetering van het schoolwezen in het Bataafsche Gemenebest” uitgegeven in 1807, staat onder het artikel ‘schoolberigten’ een oproep voor de functie van schoolmeester in Stiphout als opvolger van de overleden J. van Duinhoven.
ZOEKEN...