Uw selectie
Een inhoudelijke verdieping
Wilt u het hele verhaal over de schaarste in Helmond lezen? Bij elk van de zes voorafgaande onderwerpen vindt u een link naar een tekstdocument.
De oprichters van de firma Notten
De firma Notten werd opgericht door Adrianus Andreas Notten en zijn vrouw Catharina Petronella van den Heuvel. Zij waren in 1872 getrouwd en begonnen waarschijnlijk in 1877 een winkel in koloniale waren.
Het stamhuis aan de Fellenoord
Het echtpaar Notten begon haar winkel in koloniale waren aan de Fellenoord. Ze kochten koffie, thee, cacao, meel, erwten, bonen, tabak, zuidvruchten, zeep en andere kruidenierswaren in het groot in, hadden een koffie- en pindabranderij en ze bottelden wijn.
Notten verspreidt zich over Zuid-Oost Brabant
De weduwe Notten wist de zaak uit te bouwen tot een filiaalbedrijf met winkels over heel Zuidoost Brabant. Behalve in Woensel, Strijp, Stratum of Tongelre waren er ook filialen in Asten, Geldrop, Helmond, Oirschot en Valkenswaard.
Sinterklaas en Caterina Valente
Op 21 november 1959 vond een ontmoeting plaats tussen Sinterklaas en diva Caterina Valente. Deze in Parijs geboren zangeres uit Italiaanse ouders trouwde met een Duitser.
Keizersgracht, Grote Berg, Kleine Berg: aan de Eindhovense grachten
In de vorige editie van Eindhoven Business zagen we dat notaris Fens aan de Aalsterweg zijn buitenverblijf genaamd Kortonjo had. Hij verbleef daar om de drukte van de stad te ontvluchten. We vinden zijn hoofdverblijf, villa Fens, aan de Keizersgracht. Daar gaan we dit keer naar toe en maken een rondje via de Grote en Kleine Berg.
Vestdijk en Emmasingel, verbonden door het 18 Septemberplein
Verkeer is een bepalende factor in de inrichting van het stadscentrum. Het spoor vormde tot de helft van de vorige eeuw een heus obstakel in Eindhoven. Het naoorlogse wederopbouwplan voorzag echter in de aanleg van het zogenaamde hoogspoor en de ontwikkeling van het 18 Septemberplein. Dit keer loopt onze route vanaf de Vestdijk naar de Emmasingel via het 18 Septemberplein, voorheen goed voor menig verkeersinfarct.
Raiffeisenstraat, Tramstraat, Dommelstraat: verhuizen naar de eeuwigheid
Begraven worden rond de kerk of buiten de stad was twee eeuwen geleden een hot item. Lodewijk Napoleon verbood in 1808 het begraven rondom de kerk en dus moest Eindhoven op zoek naar een nieuw kerkhof. Bovendien hadden enkele omwonenden geklaagd over ‘kwade luchten’. Dit nieuwe kerkhof kwam uiteindelijk aan de Vestdijk te liggen ter hoogte van de Raiffeisenstraat. In deze aflevering staan de Raiffeisenstraat, Dommelstraat en de Tramstraat centraal.
ZOEKEN...