Uw selectie
Gouden bruidspaar Van Riet-Wittig
Deze foto is genomen tijdens de viering van het vijftigjarig huwelijk van Henricus Albertus van Riet en Maria Huberta Wittig. Die viering was in 1938 op 27 juni. De foto is dus al behoorlijk oud. En het betreft dan mensen die in 1888 trouwden. Met zo’n foto ga je een heel stuk in de tijd terug. Er staan verschillende generaties op de foto, waarbij we ons moeten bedenken dat ook de kinderen inmiddels bejaarde mensen zijn.
Helmonds nieuwe grondgebied
Eeuwenlang bleef het grondgebied van Helmond hetzelfde. De stadskern binnen de wallen en De Haag vormden het voornaamste deel van de bebouwing. Langs de uitvalstraten zoals de Heistraat en de Molenstraat bevond zich ook nog wat bebouwing. Daarbuiten waren eenzame boerderijen of buurtschappen.
Gebroeders Spoorenberg
Op 9 september 1892 lieten drie zoons van Jacobus Hubertus Spoorenberg zich op de foto zetten. Ze lieten dit doen door fotograaf Günther in Brussel. Het is daarom aannemelijk dat het drietal zich op die dag in de Belgische hoofdstad bevond.
Het echtpaar Van Malsen
Josephus Hendrikus van Malsen komt als zesjarig jongetje vanuit Ammerzoden naar Helmond met zijn opa, ouders, broertjes en zusjes. Het gezin Van Malsen-van Harssel gaat wonen in het Hemelrijk. Kort na 1900 verhuist het gezin naar de Waardstraat. Vader Van Malsen overlijdt in 1908. Hij is dan nog maar 46 jaar. Daarna verhuist het gezin nog een keer en wel naar de Heistraat. Opa Josephus van Harssel overlijdt in 1915. Kleinzoon Joost van Malsen heeft inmiddels een leeftijd bereikt dat hij gaat werken. Het bevolkingsregister vermeldt dat hij begint als fabrieksarbeider, later valt te lezen dat hij machinepoetser is.
Nationaal knevelconcours
Op 16 augustus 1903 werd in Helmond het nationaal knevelconcours gehouden. In die tijd was de industrialisatie in Helmond in volle gang. In de stad woonden niet alleen arbeiders, maar ook de leidinggevenden van de vele fabrieken, middenstanders en ambtenaren. Al deze mensen zochten na een dag werken naar vertier.
Bevrijding Helmond
Op 25 september 1944 is heel Helmond bevrijd van de Duitsers. Helmond-West is echter al drie dagen eerder bevrijd. Dat deel van de stad is in de dagen daarna gescheiden van de rest van Helmond doordat de bruggen en sluizen over het kanaal zijn opgeblazen of onklaar gemaakt. De laatste twee nog op 22 september ’s middags nadat de Duitsers zich teruggetrokken hebben uit Helmond-West.
Ameide
Hiernaast een prentbriefkaart die geschreven is op 11 november 1902. De foto op de kaart laat de Ameide zien.
ZOEKEN...