Uw selectie
Eucharistisch jeudgcongres
Op zondag 21 juni 1931 wordt in Helmond een eucharistisch jeugdcongres gehouden op een weide aan de Bakelsedijk, eigendom van landbouwer Van den Hurk. Op deze plaats is later woonvoorziening Den Dries gebouwd. Het gebouw op de achtergrond, is de kleuterschool aan de Bunzingstraat. Op het dak links is een fotograaf aan het werk. De foto is gemaakt tijdens de openluchtmis. Het altaar staat onder een prachtige overkapping met daarop een groot Christusbeeld.
Helmond. Klaverhof
Veel van de panden op de monumentenlijst zijn groot. Villa’s, pastorieën, kerken. Je komt niet echt veel woonhuizen van de gewone Helmonder op de rijks- en gemeentelijke monumentenlijst tegen. Toch zijn er wel een paar. Aan de Kanaaldijk N.O. ligt een rijtje huizen met de nummers 116 t/m 124. Deze panden staan op de rijksmonumentenlijst. Volgens de Cultuurhistorische Inventarisatie Noord-Brabant, waarin panden zijn opgenomen die beschreven zijn in het kader van het monumenten inventarisatie project, zijn deze huizen gedateerd op 1915. Dat zou ze tot jongere monumenten maken, die passen in het thema van open monumentendag 2007. De panden blijken toch ouder te zijn. Ze zijn in de eerste helft van de jaren 90 van de 19e eeuw gebouwd door fabrikant Willem Prinzen bij zijn fabriek aan wat toen nog de Tramstraat werd genoemd. Aan die kant van het kanaal liep de tram richting Aarle-Rixtel. Die arbeidershuizen behoren daarmee niet tot de jongere monumenten van na 1900.
Industrieel erfgoed in Openlucht Galeries Helmond
In de opgeknapte Kamstraat hangen sinds februari 2006 fototentoonstellingen van de Openlucht Galeries Helmond. De eerste betrof Helmondse sporthelden. Het aantal muurvitrines werd daarna uitgebreid en het volgende onderwerp was industrieel erfgoed.
Bloemenbuurt in Helmond-Oost
Deze wijk is een van de kleinere van Helmond. De begrenzing wordt in het oosten gevormd door het Piet van Bokhovenpad aan de kanaalomleiding, in het noorden door de Bakelsedijk, in het zuiden door de Deurneseweg en de Molenstraat en in het westen door de Burgemeester van Houtlaan. Het westelijke gedeelte van de wijk bestaat uit de Bloemenbuurt en het oostelijke gedeelte uit de Zeehelden- en Vliegeniersbuurt.
De zuidkant van het kasteel 1
In de nacht van 10 op 11 februari 1549 brak brand uit in het kasteel van Helmond. Vooral de westelijke vleugel, dat is de vleugel aan de kant van het kanaal, was zwaar beschadigd. De toenmalige heer van Helmond, Joost van Cortenbach, begon meteen na de brand met de herstelwerkzaamheden. Op 18 februari al sloot hij een contract met Hendric van Werdingen die de werkzaamheden met zijn drie zoons zou uitvoeren. En Joost van Cortenbach wilde de restauratie snel gedaan hebben. In het contract stond onder meer dat hij vier bedden zou leveren op de plaats waar zij moeten werken. Zo kon er snel gewerkt worden. In juni van hetzelfde jaar was het werk al gereed.
Palmpasen 1980
Sinds 1976 wordt in Helmond een palmpaasoptocht gehouden. Het initiatief ervan ging uit van de Antoniusschool. De optocht bleef toen nog beperkt tot de scholen van de Onze Lieve Vrouweparochie, namelijk de Antoniusschool, de Mariaschool, kleuterschool Woelwijk en de Wilhelminaschool. Korte tijd daarna werden ook andere scholen uit andere parochies er bij betrokken.
ZOEKEN...