Een nieuwe bank, een nieuwe brug: een sieraad van de stad

Helmondsche Bank

In deze bijdrage nemen wij u mee naar de hoek van de Steenweg en de Kanaaldijk Noordwest. Op dit punt waren in 1924 grote vernieuwingen aan de gang. Waar eerder het “Hotel van Will” stond zien we een pand met een koepel, dat nu bekend is als “Zeezicht”, een café met een inrichting die verwijst naar de scheepvaart.

Het pand is bij de meeste nog wel bekend als een bankfiliaal van de Amro Bank. Het werd echter gebouwd in opdracht van de “Helmondsche Bank” en officieel geopend op zaterdagmiddag 14 juni 1924. De verslaggever van “de Zuidwillemsvaart” vond de ruime hal op een bloemenserre lijken, vanwege de vele bloemen die waren bezorgd. Bij de openingsplechtigheid waren behalve de directeuren Boelen en Wilbers en het personeel van de bank ook diverse notabelen aanwezig. De aannemers van de bouw waren de gebroeders de Vries uit Helmond; het ontwerp is van architect Ouëndag uit Amsterdam. Zij kregen voor hun werk veel lof toegezwaaid. Na de officiële opening volgde een soort open huis, maar dan wel alleen voor genodigden. De belangstelling daarvoor was bijzonder groot. Niet in het minst trok de ondergrondse kluis met dubbele muren van gewapend beton en met stalen deuren de aandacht. Rondom de kluis bevond zich een merkwaardige veiligheidsgang. De bezoekers konden met eigen ogen zien dat hun waardevolle voorwerpen hier met een gerust hart konden worden opgeborgen.

Een maand voor de opening van de bank waren een luitenant en een sergeant van de genie in de stad om het metselwerk van de oude Veestraatbrug over de Zuid-Willemsvaart te doen springen. De oude brug was te smal om het drukke verkeer in twee richtingen te laten passeren. Om een bredere brug aan te leggen moest er een nieuwe fundering worden gelegd. Om de oude fundering te verwijderen werd gebruik gemaakt van picrinezuur-patronen. Picrinezuur is een giftige stof die in droge toestand gemakkelijk ontplofbaar is. Van 1894 tot en met de Eerste Wereldoorlog werd gesmolten en samengeperst picrinezuur gebruikt als explosief in granaten en bommen. De ontploffingen die in Helmond werden veroorzaakt waren echter niet gevaarlijk en klonken niet harder dan revolverschoten. Elke keer nadat een losgekomen gedeelte was opgeruimd ging men op dezelfde manier verder met het lager gelegen metselwerk.

De verslaggever van de krant is er van overtuigd dat de nieuwe kanaalbrug en het bankgebouw met zijn imposante koepel vanuit de Veestraat een riant uitzicht zal geven, dat een sieraad van onze zich steeds verfraaiende stad genoemd kan worden. Op de foto ziet u het nog vrijwel nieuwe bankgebouw met op de voorgrond de in aanbouw zijnde fundering van de nieuwe bredere Veestraatbrug.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Publicatie
Sinterklaas
Het personeel achter de toonbank
images/hourglass.png

ZOEKEN...