Uw selectie
Groenewoud
Er is weinig meer over van het straatbeeld op onderstaande foto. Gelukkig heeft de uitgever van de prentbriefkaart erbij vermeld dat de opname in Helmond gemaakt is en dat het getoonde slaat op de Ameide en het Groenewoud. De foto kan daarom maar in één jaar gemaakt zijn. En wel in 1902.
"Er daagt een dag na elke nacht, voorbij trekt iedre wolk."
Met deze strofe uit het gedicht “Het lied der achttien doden” van Jan Campert herdenken we de bevrijding van Helmond op 25 september 1944.
De Watermolenwal.
In 2006 kreeg het centrum van Helmond een ander aanzien. Hiertoe behoorde ook de Watermolenwal. Deze vormde in de middeleeuwen een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. Ook de namen Zuid- en Noord-Koninginnewal en Ameidewal herinneren hier nog aan. Het te bebouwen gebied ligt dus net buiten de middeleeuwse stadswallen.
IJs
In 2008 jaar heeft het RHC twee foto’s verworven uit 1907. Ze zijn gemaakt door August Pellemans.Het moet in dat jaar flink koud zijn geweest. De Helmondse bevolking vermaakt zich op het ijs op het Hoogeind. Dat stuk Helmond stond toen in de winter regelmatig onder water. In 1926 leidde dat tot een echte overstroming. Daarna is er veel veranderd aan de waterafvoer en behoren overstromingen tot het verleden
De pastorie van de Sint Jozefkerk
De kerk en de pastorie van de Sint Jozefkerk, respectievelijk aan de Tolpost en aan de Bakelsedijk, staan beide op de rijksmonumentenlijst. Volgens de monumenteninventarisatie zijn beide gebouwen ontworpen door architect Wolter te Riele. De pastorie wordt nu gebruikt als parochiekantoor voor de verschillende parochies in de binnenstad, die onder een bestuur vallen, die van Sint Lambertus, Sint Jozef en De Goede Herder.
’n Lelijk ding
De kasteeltuin is in de loop der jaren verschillende malen op de schop gegaan. Jaren terug wilde men de Traverse niet zien vanaf het kasteel en plaatse daarom een beukenhaag. Toen deze eindelijk de hoogte had bereikt dat het effect optimaal was, kwam men op het idee dat het kasteel te weinig zichtbaar was vanaf diezelfde Traverse. De weg moest een soort balkonfunctie krijgen met zicht op het kasteel en de kasteeltuin. Nu is de haag weer verdwenen en is er, komend uit het kasteel, weer zicht op dat lelijke ding.
ZOEKEN...