Uw selectie
Wezelstraat
Eind 20e eeuw heeft de Helmondse Wezelstraat een ware metamorfose ondergaan. De oorspronkelijke huizen zijn gesloopt en daarvoor in de plaats is nieuwbouw gekomen. De nieuwbouw is echter geënt op de woningen die in 1925 door Woningbouwvereniging De Hoop gebouwd werden. Op onderstaande foto is de bouw van deze woningen te zien. Links is de St. Jozefkerk te zien, die op dat moment nog geen toren heeft. Er is zicht op de Jozefkerk, omdat de huizen in de Bunzingstraat er nog niet staan. Die werden pas in 1947 gebouwd.
Burgemeester van Houtlaan
Op de kop van de Burgemeester van Houtlaan in Helmond bij het begin van de Broekwal staan deze winkels met woningen er boven. Hoewel de panden sinds de bouw niet veranderd zijn, zou dit plaatje niet meer gemaakt kunnen worden vanaf het Bijsterveld. Het plantsoentje is veranderd in een bosje met hoge bomen die je het zicht op de panden ontnemen.
Drankbestrijding
In het begin van de twintigste eeuw had in Helmond de drankbestrijding een hoge prioriteit. Dit was voor een groot deel te danken aan de Kapucijner pater Ildefonsus, die niet alleen in Helmond, maar ook landelijk actief was met de uitgave van “Het blauwe sein”, het blad van de “Nationale R.K. Vereeniging van geheelonthouders onder Nederlandsch spoor- en tramwegpersoneel”. Pater Ildefonsus werd geboren op 3 september 1875 te Gouda als Gerardus Kraan. Op 17-jarige leeftijd trad hij in bij de Kapucijnen en zeven jaar later werd hij tot priester gewijd. Hij overleed in 1930.
Neomist
Wie de fotocollectie van het RHCe nader bekijkt, valt het vast en zeker op: halverwege de twintigste eeuw was heel het leven doordrenkt van de godsdienst. Iedere sportclub had een geestelijk adviseur. Bij de officiële opening van een openbaar gebouw, of het nou een zwembad of een fabriek was, werd het gebouw uitgebreid ingezegend. En als een van hun zonen priester werd, waren de ouders zeer trots.
Kindertoneel 1946
Op 23 mei 1946 werd het 25-jarig priesterfeest gevierd van pastoor Van Laarhoven van de St. Lambertusparochie in Helmond. Ter gelegenheid daarvan werd het toneelstuk ”Bot en Radijs” opgevoerd in het Sobriëtasgebouw aan de Molenstraat/Beelsstraat. De uitvoering was een prachtig voorbeeld van samenspel. De acteurtjes kwamen van de Annaschool, Canisiusschool, Henricus MULO en Nicolaasschool. De decors waren gemaakt door de Kunstacademie in Amsterdam en de kostuums werden geleverd door leerlingen van de huishoudschool Mater Dei.
Veestraat/ Markt
Op onderstaande prentbriefkaart is een opname te zien van de zuidzijde van de Helmondse Markt met zicht in de Veestraat. Hoewel deze foto niet gedateerd is, is duidelijk dat hij uit het voorjaar van 1957 stamt.
Bevrijdingsdag 1960
In de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog werd in Helmond de bevrijding niet op 5 mei, maar op 25 september gevierd: de datum waarop de stad in 1944 bevrijd werd. De dodenherdenking is wel steeds op 4 mei gevierd. In de eerste jaren na de oorlog gebeurde dat in ieder kerkgebouw. In de vijftiger jaren werd de viering geconcentreerd in de Lambertuskerk, waarna alle kerkklokken luidden, gevolgd door twee minuten stilte.
Koninginnedag 1962
Sinds de troonsbestijging van Beatrix is Koninginnedag niet meer de verjaardag van de koningin, maar van de koningin-moeder. Tot en met 1948 werd Koninginnedag gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Vanaf 1949 is 30 april een nationale feestdag.
ZOEKEN...