Naar een professionele gezondheidszorg

Naar een professionele gezondheidszorg

De eerste decennia van de 20ste eeuw zien nog niet veel verbetering in de gezondheidszorg. Zo blijft in Noord-Brabant de kindersterfte erg hoog, het hoogste van heel Nederland.

 Dat komt mede omdat veel moeders te snel overgaan van borstvoeding naar flessenvoeding. En omdat de hygiënische omstandigheden vaak slecht zijn, sterven veel kinderen vroegtijdig. Ook kunnen de meeste arme mensen geen dokter betalen. Soms is er ook gewoon geen dokter in de buurt. Toch komt er in de jaren '30 van de 20ste eeuw langzaam een meer professionele gezondheidszorg. Daarbij hoort de oprichting van GGD's (Gemeentelijke Gezondheidsdiensten), Kruisverenigingen met consultatiebureau's voor zuigelingenzorg en sanatoria voor TBC patiënten. Ook komen er nog vóór de tweede wereldoorlog in Best, Deurne, Eindhoven, Gemert, Helmond, Oirschot, Son en Valkenwaard volwaardige ziekenhuizen.

Fotobijschrift: St. Josephziekenhuis, Aalsterweg in Eindhoven. Datering 1938

Bronvermelding: RHCe, objectkenmerk 0000252

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester Kolfschoten wordt rondgeleid door museumdirecteur Van Poppel. Foto: F. van Mierlo, Foto Visie uit de beeldcollectie van het RHCe
2.1
 IJspret op het Eindhovens Kanaal, februari 1954.
Bouwvallige woningen aan de Laagstraat, begin jaren zestig. Beeldcollectie RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...