Champagne op de veranda
“’s Morgens de geranium en fuksia potjes buiten gezet. Bij Eliëns geweest, mijn gouden flacon liet iets eau de cologne door. Eliëns zeide het kwam omdat ik waarschijnlijk het glazen stopje er nat opdeed. Dit was verkeerd. Ik moet het glazen dopje altijd droog afvegen voor ik het weer op de flacon deed.”
Dit schreef de vrouw van notaris Fens op 29 april 1913. Notaris Fens behoorde tot de elite van Eindhoven. Brieven en ansichtkaarten gericht aan ‘Notaris Fens, Eindhoven’ kwamen moeiteloos aan. Iedereen wist waar de notaris woonde: Keizersgracht 6. Het koetshuis van dat pand is tegenwoordig een restaurant. Aan de Aalsterweg liet hij ‘een buiten’ bouwen dat er nog steeds staat: huize Kortonjo, genoemd naar de leden van het gezin Fens: vader Joseph, moeder Kor en zoon Anton.
Het RHC Eindhoven ontving in 2003 archiefmateriaal afkomstig van de familie Fens met ondermeer foto’s, ansichtkaarten, kasboekjes, menukaarten en agenda’s. Mevrouw Fens hield jarenlang bij wat ze die dag deed, bij wie ze ‘visite gemaakt’ had en hoeveel de zomerhoed “met 2 veeren en één groote bloem” kostte, die ze bij Marietje Mullers kocht. Elke dag tekent ze de werkzaamheden van haar dienstmeiden op: “Dientje met Dina de eetzaal uitgedaan” of “Dientje de kasten zuiver gemaakt”. Knecht Piet doet allerlei klussen in en om het huis.
Op zondagen rijden ze met het rijtuig ‘naar den buiten’. Zo ook op paaszondag 23 maart 1913: “Om half elf naar den buiten gereden om daar koffij te drinken. Piet voor de koffij gezorgd omdat Anna thuis moest blijven, daar Dina naar Geldrop ging. Om 5 uur naar huis terug gereden.” Zomers rijden ze ’s avonds vaak nog even naar hun buiten en drinken er thee of champagne op de veranda. In het voorjaar worden plantjes gepoot: “Van Wetten 63 begonia’s opgezet op het perk tegenover de verandah buiten, en 45 roode geraniums op den berg boomen met een dracena van ons zelf in het midden.”
Ook de dieren vragen zorg. De ontstoken poot van paard Max geneest snel. Binnen enkele dagen, op maandag 14 april 1913, rijdt Joseph alweer met hem naar Aalst. De zieke hond Ami is minder gelukkig. Op 10 mei laat de familie hem inslapen. Hij wordt begraven aan de voet van de cederboom.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.