Katoenmaatschappij De Haes aan de Tramstraat
Als je anno 2004 door de Tramstraat loopt, waar op het terrein van de oude zeepfabriek van Redelé nieuwe stadswoningen worden gerealiseerd, dan is er veel fantasie voor nodig om je voor te stellen dat op de hoek met de Dommelstraat bijna 100 jaar lang spinmachines en weefgetouwen van een textielfabriek snorden en zoefden.
De stichter van deze fabriek was Ignatius de Haes (1836-1904). Deze fabrikant, voortkomend uit een Eindhovense familie, was een typische 19e-eeuwse ondernemer. Begonnen als linnenfabrikant, liet hij al spoedig thuiswevers voor hem werken. Toen de weefgetouwen een hogere snelheid konden bereiken en duurder werden, werd concentratie in een fabriekshal noodzakelijk. Nadat hij de nodige ervaring had opgedaan in een vennootschap begon Ignace in 1869 voor zichzelf.
Door de groei van zijn bedrijf werd in de bleekvelden aan de Dommel in 1876 begonnen in een nieuwe fabriek. Volgens de klassieke formule hebben drie generaties “Haes” leiding gegeven aan dit bedrijf. Na de eerste wereldoorlog werd overgeschakeld van linnen op het modernere katoen. Door het afleveren van kwaliteitsproducten kon de concurrentie moeiteloos worden weerstaan. In crisis- en oorlogstijd kwamen de bedrijfsresultaten onder grote druk te staan, maar na de oorlog volgde er een geweldige opleving.
Gaandeweg werd duidelijk dat in de textielnijverheid de klassieke familiebedrijven zich niet meer konden aanpassen aan de nieuwe eisen van de economische vooruitgang. Zij hadden niet het vermogen om het kapitaal op te brengen voor innovatie en schaalvergroting. Door samenwerking en fusies werd tevergeefs geprobeerd de bakens te verzetten. De naam blijft bewaard in een productiebedrijf van Gamma Holding in Helmond. Vandaag wordt een wandelaar alleen door de panelen van de Dommelroute geattendeerd op de plek waar eens miljoenen meters stof zijn geproduceerd.
Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.