Stratumse Lenny wint Eurovisie Songfestival.

De winnares van het Songfestival van 1969 in Madrid.

In een vermiljoenrode japon betreedt Lenny Kuhr het podium van Teatro Real. Op deze zaterdag 29 maart 1969 vertegenwoordigt de 19-jarige Stratumse Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in Madrid.

Lenny is de kalmte zelve. En dat terwijl de aanloop ernaar toe daar weinig aanleiding toe toegegeven had. De vele interviews, de promotieactiviteiten voor haar single ‘de Troubadour’, waarvan al ruim 6.000 exemplaren waren verkocht, het passen van haar jurk bij couturier Frank Govers en het vele heen- en weer gereis dat al dit met zich meebracht, hadden al veel van haar gevergd.

De vliegreis naar Madrid, was Lenny’s luchtdoop geweest. Eenmaal in Madrid werd de spanning verder opgevoerd. Dit Songfestival was beladen omdat 15 democratische landen meededen aan een evenement dat georganiseerd was onder auspiciën van generaal Franco’s regime. De Madrileense politie hield ernstig rekening met ongeregeldheden, zelfs met een bomaanslag. Het theater werd daarom uit voorzorg uren van tevoren uitgekamd en politieagenten hielden de hele dag strenge toegangscontroles. Voor Lenny dreigde een groot drama toen bij aanvang van de repetities bleek dat de orkestpartijen van haar liedje zoek waren. Het orkest had al alle liedjes ingestudeerd, maar van de Troubadour kenden de musici nog geen noot. Het leek erop dat ze zich maar beter kon terugtrekken. Net op tijd werd de bladmuziek gevonden en zo kon Lenny alsnog aan een slopende repetitie beginnen. De afloop is bekend. Hoewel Lenny Kuhr de eerste plaats moest delen met Frankrijk, Engeland en Spanje, werd zij door publiek en pers uitgeroepen tot winnaar. Op zaterdag 5 april werd ze in Eindhoven gehuldigd in Carlton op de Markt, daar waar ze in 1967 ook het “Cabaret der onbekenden” had gewonnen. Uit handen van wethouder van der Harten ontving ze een bloemstuk van orchideeën. Gerrit den Braber, van platenmaatschappij Phonogram, schonk haar de allernieuwste muziekcassetterecorder van Philips.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De crisis van de jaren 1970-1980
Willem Prinzenstraat met poort naar het Klaverhof
Wapen Luyksgestel
Zuster Benedicta
images/hourglass.png

ZOEKEN...