Ceaucescu bezoekt Eindhoven

In de lente van 1973 bracht de Roemeense president Ceaucescu samen met zijn vrouw Elena een staatsbezoek aan Nederland. Onderdeel van het reisprogramma was het bezoek aan de Philipsfabrieken in Eindhoven.

Onder de strengste veiligheidsmaatregelen, met honderden agenten, militaire politie, overvalwagens, politie te paard en politiehonden, werd het Roemeens gezelschap op 11 april van vliegveld Welschap naar het Natuurkundig Laboratorium geloodst. Prins Bernhard die het presidentiële paar vergezelde op hun inlandse vlucht had op Welschap van hen afscheid genomen en rechtsomkeert gemaakt.

Na aankomst in het Nat.Lab. hield Philips president Jonkheer van Riemsdijk een korte inleiding over de historie en organisatie van de N.V. Daarna werd Ceaucescu langs de allernieuwste technische snufjes geleid, waaronder de videofoon. Na de dood van het echtpaar Ceaucescu in 1989 werd voor de buitenwereld in volle omvang duidelijk hoe hij met behulp van ingenieuze afluisterapparatuur de Roemeense bevolking jarenlang had onderdrukt. Radio’s, televisies en telefoons waren bijna standaard uitgerust met afluisterapparatuur. Zo mogelijk nog gehater dan Nicolae Ceausescu zelf was zijn echtgenote Elena.

Terug naar het bezoek aan het Nat.Lab. Kort voordat de lunch gebruikt zou gaan worden, gaf Elena aan het toilet te willen bezoeken. Zoals de waardin is, zo vertrouwt zij haar gasten: prompt werden enkele Roemeense veiligheidsfunctionarissen vooruit gestuurd om het te frequenteren toilet eerst aan een grondige inspectie te onderwerpen. Op de vraag van een van hen of het toilet en het toiletzeepje waren gedesinfecteerd, moest het aanwezige Philips-personeel nee schudden. Omdat er geen ontsmettingsmiddel voorhanden was, werd er een fles jenever uit de buffetkast gehaald en hiermee werd het toilet en het zeepje bacterievrij gemaakt. Dankzij dit kordaat optreden van haar veiligheidsfunctionarissen kon Elena het kleinste kamertje alsnog veilig bezoeken.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Visafslag
Anton Philips spreekt aanwezigen toe bij de onthulling van het radiomonument in het Stadswandelpark in 1936. Burgemeester Anton Verdijk kijkt toe. Beeldcollectie RHCe
Kaart van Helmond door Jacob van Deventer, ± 1540.
Het St. Jacobusgesticht in het begin van de 20e eeuw
images/hourglass.png

ZOEKEN...