Sprookjesstad Lilliput.

Lilliputters

In Engeland en Duitsland waren ze al een bekende attractie, maar nu was ook Nederland aan de beurt. Na Amsterdam en Arnhem werd Eindhoven van 7 tot 18 april 1937 bezocht door de Sprookjesstad Lilliput.

Deze tentenstad bevond zich gedurende voornoemde periode op het H.B.S.-terrein aan de Julianastraat. Een groep van zo’n 40 lilliputters van verschillende nationaliteiten, bijeengebracht door Dhr. Schaefer, voerden onder grote belangstelling van de Eindhovenaren een nagespeeld stadsleven op.

Het was in die jaren gebruikelijk rond te trekken langs bijvoorbeeld kermissen met mensen die een opmerkelijke fysieke afwijking hadden, zoals vrouwen met baarden, reuzen en dus ook zoals in dit geval kleine mensen. In de krant van die tijd wordt op een nogal denigrerende manier gesproken over de uiterlijke kenmerken van de lilliputters, maar over hun optredens niets dan lof.

Het stadje had onder andere een stadhuis met burgemeester, een warenhuis, winkels, een marktplein met fontein, een agent en een postkantoor dat voor de gelegenheid de poststukken echt mocht verwerken met speciaal stempel en al. Grootste publiekstrekker was ongetwijfeld het circus. De lilliputters gaven meerdere malen per dag een voorstelling. Geheel in overeenstemming met hun eigen afmetingen waren er dwergpaardjes en -pony’s en een heuse baby-olifant. Alles stond natuurlijk onder leiding van een kleine circusdirecteur. Men kon in de sprookjesstad dus wel een tijdje worden beziggehouden. Het terrein was ook tot 11 uur in de avond geopend, opdat ook de werkende mens een bezoekje kon brengen aan deze merkwaardige attractie. De toegangsprijs was met 50 cent voor volwassenen en 30 cent voor kinderen in de crisistijd wel aan de hoge kant.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Jonge Boeren.
Natuurkundig Laboratorium Philipsfabrieken.
De tekening die Jan de Beijer in 1738 maakte van de binnenplaats van het kasteel.
Binnenblad van een sigarenkist uit 1930 met als thema de valkenjacht.
images/hourglass.png

ZOEKEN...