Terug naar toen: oorlogstuig in de Olifant
Schappen boordevol marineblauw, luchtmachtgrijs en legergroen. Bouwpakketten van tanks, vliegtuigen en ander oorlogsmaterieel. De mensen van de Vredeswinkel moeten niks hebben van deze praktijk van oorlogsverheerlijking. En al helemaal niet als die ook nog verpakt in pakjesavondpapier meekomt op Pakjesboot 1 van de Goedheiligman en zijn entourage en vervolgens belandt in een schoentje behorend bij een smetteloze kinderziel.
Om die reden begon de Vredeswinkel begin jaren tachtig de actieweek tegen oorlogsspeelgoed in de Eindhovense binnenstad onder het motto ‘Oorlogsspeelgoed het maakt meer kapot dan je denkt’. Gewapend met stickers en pamfletten toog een groepje actievoerders, verkleed als Sint, piet en ‘De Dood’ naar de diverse speelgoedwinkels om het publiek te bewegen voortaan verantwoord speelgoed te kopen.
De actiegroep had met name de in de Vrijstraat gelegen speelgoedwinkel De Olifant op de korrel. De Olifant was sinds de jaren twintig een bazaar en groothandel voor tal van huishoudelijke artikelen. Glaswerk, porselein, aardewerk, lederwaren, schoonmaakartikelen, manden, galanterieën, snoep en speelgoed dus. Uiteindelijk legt de winkel zich geheel toe op de verkoop van het laatste. Van poppen, wandelwagentjes, blokkendozen tot aan de vermaledijde bouwpakketjes van miniversies van fregatten, tanks en bommenwerpers toe.
Of de actiegroep de actieweek tegen oorlogsspeelgoed inmiddels heeft verlegd naar de online winkels? Gezien het spellenaanbod met gewelddadige ondertoon is er nog het nodige werk aan de winkel.
Gelukkig is er ook verantwoord en educatief speelgoed zoals de bouwdoos van Philips Electronic Engineer uit 1963. Fotograaf Jos Pé. Beeldcollectie RHCe.