De Molenstraat vanuit de lucht

Panorama van Helmond

Onderstaande luchtfoto van Helmond is omstreeks 1892 genomen vanaf de toren van de Lambertuskerk. Dat de foto rond die tijd gemaakt moet zijn blijkt uit de gebouwen.

Midden op de foto is de Rijks-HBS te zien. De directeurswoning was toen nog niet gebouwd. Pal voor de HBS is een groot bouwterrein te zien waar een grote schutting om heen staat. Daar is het Capucijnenklooster in aanbouw. Tegenover het Capucijnenklooster zou later het broederklooster verschijnen. Op de foto zijn drie molens te zien. Links bovenaan de molen van De Roij in de Wolfsstraat. Rechts van het midden bovenaan zijn dicht bij elkaar twee molens te zien. De rechtse van de twee is die van Van Stekelenburg aan de Molenstraat en de linker die van De Vocht. Deze laatste stond ter hoogte van waar nu de Korenbloemstraat is. 

 

Opvallend is dat er op de foto twee begraafplaatsen liggen. De eerste lag daar waar later het Sobrietasgebouw zou komen. Schuin tegenover de Rijks-HBS, achter het witte huis aan de andere kant van de Molenstraat zijn grafstenen te zien. Dit is het kerkhof dat rond 1830 werd aangelegd, nadat het begraven binnen de bebouwde kom was verboden. In 1880 werd een nieuwe begraafplaats ingericht verderop in de Molenstraat. Daar is het kerkhof nog steeds gesitueerd. Deze laatste begraafplaats is op de foto te zien ter hoogte van de molen van Van Stekelenburg, maar dan aan de andere kant van de Molenstraat. De grafkruizen liggen nog helemaal in het open veld. Met een loep is de toegangspoort, maar ook de Calvarieberg achter op het kerkhof te zien.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Willem Prinzenstraat met poort naar het Klaverhof
Johan Jacobs, Stiphout, 1943, aquarel.
Met het spoor en de tram
images/hourglass.png

ZOEKEN...