Terug naar toen; operatie aardgas

 Een feestballon wordt nabij het stadhuis opgelaten ter gelegenheid van de afname van 100 miljoen kubieke meter aardgas in december 1968. Foto Noud Swinkels, Enface | beeldcollectie RHCe

Operatie aardgas. Dan denkt u misschien aan de provincie Groningen die door de aardgaswinning aldaar steeds ernstiger schudt en beeft.

Terug naar toen; operatie aardgas

Aan treuzelende ministers die de desbetreffende gaskraan niet willen dichtdraaien, want het is zo’n aardige inkomstenbron. Of u denkt aan het ontkoppelen van uw woning van het aardgasnet. Want aardgas alsook hout gestookte kachels zijn inmiddels ernstig uit de gratie. Nederland moet van het gasinfuus af en werk maken van schone energiebronnen. En dat terwijl deze week 53 jaar geleden, in maart 1965 dus, operatie aardgas in Eindhoven begon. In 1959 was door de NAM het eerste Groningse gasveld ontdekt. De omvang van de aardgasvoorraad bleek zo groot dat de regering in 1963 het besluit nam heel Nederland aan te sluiten op aardgas. De gemeente Eindhoven had op dat moment nog een eigen mijngasfabriek op het huidige NRE-terrein aan de Nachtegaallaan. De overgang van mijngas naar aardgas had grote gevolgen voor de huishoudens. Apparatuur zoals geisers, gasfornuizen en verwarmingsketels waren ongeschikt voor het nieuwe gas vanwege de hogere druk en calorische waarde en moesten dus worden vervangen. In een speciaal ingerichte toonzaal aan de Nachtegaallaan konden inwoners zich laten voorlichten door onafhankelijke adviseurs over het nieuwe gas en geschikte apparatuur. Een ploeg van 150 monteurs moest vervolgens aan de slag en vijfhonderd woningen per week voorzien van de nieuwe apparatuur. In 1966 werd het tempo zelfs opgeschroefd naar duizend. Het gasverbruik nam een hoge vlucht. Eind 1968 hadden de Eindhovenaren al honderd miljoen m3 verstookt.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Voormalige directeurswoning Rijks HBS
Wapen Lierop
De Demer anno 1970. Fotograaf Noud Swinkels, Enface. Beeldcoll. RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...