Zwarte dinsdag in 1929

Zwarte dinsdag in 1929

Op 24 oktober 1929 stort de beurs op Wallstreet in New York volledig in. Als gevolg daarvan bezwijken de banken en ontstaat er een economische crisis op wereldschaal. Overal in de wereld dalen lonen en prijzen, sluiten fabrieken en worden mensen ontslagen. Ook in Zuidoost Brabant zijn loonsverlagingen en gedwongen ontslagen aan de orde van de dag. Fabrieken sluiten of leggen de productie gedeeltelijk stil. In Helmond loopt de werkloosheid in de textielindustrie op tot 43 % en in de metaal zelfs tot 64%. Ook in Eindhoven is de werkloosheid massaal. Al die werklozen hebben het moeilijk. De bezuinigingspolitiek van de kabinetten Colijn laat geen ruimte voor extra steunverlening. Om toch een beetje steun te krijgen moeten de werklozen elke dag uren in de rij staan om hun werklozenkaart te laten stempelen. Her en der zijn er wel initiatieven om extra geld in te zamelen. In Eindhoven en Helmond worden begin jaren dertig Crisis Comité's opgericht, die grote collectes gaan houden voor de werklozen. Ook beginnen diverse gemeenten met werkverschaffingsprojecten.

Door bemiddeling van het Crisiscomité 1931 worden te Eindhoven aan ongeveer 1600 schoolkinderen warme maaltijden verstrekt. Hier een groep jongens, die staande hun middagmaal verorberen bij de zusters te Gestel (1931)
 
Bronvermelding: RHCe, THA, objectkenmerk 0005162
 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De Franse oorlogen van 1672 tot 1702
De Peelreuzen.
De foto uit de collectie van het RHCe is genomen van een 15e eeuwse houtsnede en toont een chirurgijn die een pestgezwel opensnijdt.
images/hourglass.png

ZOEKEN...