5 december: Sinterklaasavond

5 december: Sinterklaasavond

Een heel oud kinderfeest is Sinterklaasavond, de avond vóór de naamdag van de Heilige Nicolaas. Al vanaf de 13e eeuw wordt het sinterklaasfeest gevierd. In Nederland zet men vanaf de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurt dat in de kerk en is de opbrengst voor de armen. Later wordt sinterklaas een familiefeest en zetten kinderen hun schoen in de kamer bij de schoorsteen.
Jan Steen heeft in de 17e eeuw de sinterklaasochtend op twee schilderijen vastgelegd. Daarop is ook goed te zien wat de kinderen in hun schoen kregen. Vaak was dat koek, snoep en speelgoed. Opvallend is dat vooral jongens een roe of zakje zout in de schoen vonden. Ook nu wordt op verschillende plaatsen in Nederland tussen de officiële intocht van Sinterklaas en 5 december de schoen 's avonds bij de schoorsteen gezet en de volgende ochtend geleegd.

Een schilderij van Jan Steen “Het Sint-Nicolaasfeest”, 1663-1665
 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
de wethouders mw. E. Klaassens-Postema, W. van Elk, J. Mulder, A. Leenders, J. Zeelen, J. Blommestijn, burgemeester van der Lee en gemeentesecretaris P. Joosten.Fotograaf Noud Swinkels |studio Enface (collectie RHCe)
De Catharinakerk medio jaren zeventig. Ook dan staat de kerk weer langere tijd in de steigers. Van de klokken zijn geen foto’s beschikbaar. Fotograaf Jan Bijvank. Beeldcollectie RHCe
Burgemeester van Houtlaan
images/hourglass.png

ZOEKEN...