Wapen Deurne
16 mei 1928: “In sabel drie drielingsbalken van goud, en een gouden schildhoofd met drie St. Andrieskruisjes van keel, naast elkander. Achter het schild, en met den linkerarm daarop steunende, de figuur van den Heiligen Willibrordus met aangezicht en handen van natuurlijke kleur, gekleed in bisschoppelijke toga van sabel, waaroverheen een misgewaad (planeta) van keel, afgezet met goud, gedekt met een bisschopsmijter van keel, afgezet met goud, houdende in de rechterhand het model van een kerkgebouw met toren van natuurlijke kleur, en in de linkerhand een gouden kruisstaf.”
Geschiedenis van het wapen
Na de samenvoeging van de gemeenten Deurne en Liessel en Vlierden per 1 januari 1926 verzocht de raad van de nieuwe gemeente op basis van een rapportage van rijksarchivaris J. Smit om een wapen voorstellende de Heilige Willebrordus, de rechterhand steunend op het gevierendeelde Brabantse wapenschild, en voor zijn knieën het wapen Doerne. Ter linkerzijde van het heiligenbeeld het wapen Vlierden [wapen: ”zilver met drie molenijzers van sabel”]. De Hoge Raad van Adel ging - terecht - niet met dit voorstel akkoord en deed aan het gemeentebestuur een ander voorstel. Uiteindelijk werd bij Koninklijk Besluit van 16 mei 1928 nr. 27 het wapen met bovenstaande beschrijving verleend. Op het diploma afgegeven door de Minister van Justitie van 30 mei 1928 is van het kerkgebouw slechts de toren zichtbaar.
Bron
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].