Binnen Parallelweg 16-20 Helmond
De geschiedenis van de Binnen Parallelweg in het Stationskwartier van Helmond. Deel 7.
De ligging langs het spoor van de Binnen Parallelweg in Helmond zorgde voor een gemengde bebouwing van woonhuizen en fabrieken, maar ook van hotels en pensions.
Voor de panden met de huisnummers 16 tot en met 20 begint de geschiedenis in 1887. Fabrikante Hendrika Raymakers, weduwe van Wijnandus Franciscus Prinzen en firmante in de firma Prinzen en Van Glabbeek koopt enkele weilanden van boer Berkers en bouwt daarop vier huizen. Er blijft een stuk grond over, waarop slechts een bergplaats wordt gebouwd. De panden blijven in het bezit van leden van de familie Prinzen tot Louisa Teulings, weduwe van Antonius Prinzen in 1915 tot verkoop overgaat. Zij is nadat haar man in 1900 was overleden, in 1907 naar Den Haag vertrokken en hertrouwd met notaris en archivaris August Sassen.
Na die verkoop gaat de geschiedenis van de panden uit elkaar lopen. Alphons Blaakmans koopt de grond met de bergplaats en bouwt daarop het pand 16. Later is het nog verschillende keren verbouwd en vergroot. Na de oorlog zat er pension Van de Kerkhof. De andere huizen bleven in dezelfde staat, maar kregen verschillende eigenaars. Ze dienden als huurwoningen, waarvan de bewoning in bepaalde periodes bijna jaarlijks van bewoner wisselde, terwijl er daarna weer jarenlang dezelfde huurder woonde. Een goed voorbeeld is nummer 18. In de periode 1925-1941 kende het pand dertien hoofdbewoners. Daarna kwam er een echtpaar wonen dat lang in dat huis bleef wonen. Nadat de man in 1961 overleed, bleef zijn weduwe er nog vier jaar wonen. In 1965 ging ze naar bejaardenhuis Rozenhof.