Een groene start van de twintigste eeuw
Het jaarthema 2012 van Open Monumenten Dag was “Groen van Toen.”
In dat kader kunt u in de verhalenbank verschillende historische groene plekjes in Helmond zien, van een solitaire boom bij een huis tot de groene kasteeltuin.
In het weekeinde van 8 en 9 september hebben de eigenaren van verschillende monumenten hun deuren opengezet voor het publiek. Met het oog op het thema is er een boekje verschenen van de hand van Maria van de Looverbosch, getiteld “Grote en kleine geschiedenissen rond bomen in Helmond”. In het boek wordt groen in Helmond in een historische context geplaatst. En daarbij valt op dat er heel wat “groen van toen” is in Helmond. We kennen de Warande, het Coovels Bos, het Groot Goor en het Broedersbos. Maar ook de namen van dorpen in de omgeving, die nu tot Helmonds grondgebied horen, maken dat duidelijk. Wat te denken van Stiphout en Mierlo-Hout.
In onze collectie zitten heel wat foto’s waarop dat groene Helmond te zien is. Ook al kunnen we dat groen slechts waarnemen op zwart-witfoto’s. Als afsluiting van deze reeks over Helmonds groen twee ansichtkaarten van rond de eeuwwisseling van negentiende naar twintigste eeuw. De bevolking van Helmond nam in die tijd flink toe, maar het bebouwde deel van de stad was nog beperkt. Het wegdek van de zeer oude uitvalswegen van de stad was smal en die straten hadden nog geen trottoirs. Dat maakte dat er ruimte was voor bomen langs die wegen. De eerste foto is van de Mierloseweg en de tweede van de Steenweg. Op de Mierloseweg is nog volop ruimte voor de wandelende volwassenen en kinderen, de tuinen worden begrensd door een sloot. Tussen wegdek en sloot biedt een brede berm voldoende ruimte voor een rij bomen. Wie over de Steenweg naar de Warande liep, kon zich meteen na de toegang tot de Kromme Steenweg al bijna in het bos wanen. Als hij de huizen Rust Roest was gepasseerd, liep hij in de schaduw van een dichte bomenrij en was hij buiten de stadsdrukte. Fotografen onbekend.